info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny utbildning för bygglärlingar

En ny elev och lärlingsutbildning har startat för byggnadsarbetare i Stockholm. Innan de kommer ut som lärlingar får eleverna läsa byggteori på en folkhögskola och parallellt göra praktik på byggföretag. En majoritet av dem som deltar är arbetare av utländsk härkomst som vill få en chans att komma ut i byggbranschen.

I vanliga fall anställs lärlingar direkt av byggföretagen och gör sin teori samtidigt som de jobbar. Men för att underlätta både för företaget och eleverna har en ny utbildning startat i Stockholm i samarbete mellan Byggettan, Stockholms byggmästareförening, Väddö folkhögskola och ABF Sollentuna.

Under 27 veckor går eleverna på folkhögskolan och läser teori. Under samma period gör de också praktik på byggföretag för att få en chans att lära sig byggbranschen och visa vad de går för, innan det är dags för företag att anställa dem som lärlingar.
– Meningen är att detta i förlängningen ska ge kvalificerade byggnadsarbetare med yrkesbevis, säger Krister Strömberg från Byggettan.
Idag, under fredagen, träffar de första eleverna sina praktikhandledare från byggföretag.

Det finns över 30 elever på utbildningen och de flesta är av utländsk härkomst; från ett 15-tal länder som Brasilien, Mexiko, Tunisien, Somalia, Angola, Afghanistan. För många av dem är det annars svårt att få in en fot i den svenska byggbranschen, eftersom de saknar erfarenhet och kontakter.
-De satsar mycket på detta. De flesta har passerat 20 år och flera har sagt upp sina jobb för att satsa på byggbranschen, säger Krister Strömberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny utbildning för bygglärlingar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig