info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny sensor ska stoppa dieseltjuvar

Kriget mot dieseltjuvarna ska vinnas med teknikens hjälp. Det hoppas i alla fall konstruktörerna av en sensor som avslöjar så fort en farmartank får oönskat besök.

Dieseltjuvar är ett stort och kostsamt problem i den svenska anläggningsbranschen. Bara på Botniabanan har i år stulits mer än 50 000 liter diesel. Inom kort introduceras ett nytt vapen i kampen. Företaget SafeTool har konstruerat en sensor som avslöjar när en farmartank drabbas av inbrott. Sensorn larmar till exempel tankens ägare via mobiltelefon eller ett privat vaktbolag. De som har behörighet till tanken får ett litet kodkort som de identifierar sig med innan användning.

Sensorn gör också att tanken kan spåras med hjälp av sattelitteknik. Om den stjäls från ett bygge går den att lokalisera via en dator. Den här tekniken underlättar också för leverantörerna av diesel att hitta de tankar som ska fyllas.
De närmaste månaderna kommer sensorn att utsättas för allehanda tester. Enligt planerna ska den finnas på marknaden efter semestern nästa år. Vad kostnaden blir är ännu oklart, men målet är att den ska kunna avskrivas med en enda utebliven stöld.
SafeTool har också planer på att ta fram en sensor som monteras på själva anläggningsmaskinerna.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny sensor ska stoppa dieseltjuvar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig