info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny organisation för byggarbetsgivare

Stockholms byggföretagare går vidare med ett nytt rikstäckande förbund, Byggförbundet i Sverige. Organisationen ska konkurrera med Sveriges Byggindustrier (BI) och vill sluta kollektivavtal med Seko och Byggnads.

Den nya organisationen har startats av Stockholmsföretag och kommer att ägas av byggmästareföreningarna i Stockholm, Södertälje och på Gotland. Dessa har velat verka som egna juridiska personer inom BI, men får inte det.
– Därför har ett nytt förbund bildats, säger Jerker Wallin, ordförande i Stockholms byggmästareförening. Han beklagar att det inte blev en lösning som innebar ett fortsatt samarbete med BI.
De tre lokala byggmästareföreningarna kommer att fortsätta arbeta som tidigare, men genom Byggförbundet i Sverige får de en arbetsgivarorganisation som kan skriva kollektivavtal.

Bakgrunden är en konflikt inom BI, där främst de små och medelstora företagen vill ha kvar en stark lokal organisation, medan de stora bolagen driver på för en ökad centralisering. Brytningen kommer efter en längre tids oenighet mellan de båda parterna om detta.
När Sveriges Byggindustrier bildades år 2 000 gick de flesta av landets byggmästareföreningar upp i den nya organisationen, men Stockholm, Södertälje och Gotland blev kvar som egna juridiska personer. De och BI tecknade ett samarbetsavtal och BI tog hand om kollektivavtalsskrivandet för föreningarnas medlemsföretag. Företagen i Stockholm var både med i BI och byggmästareföreningen.

Men under hösten har BI sagt upp samarbetsavtalet. En majoritet av företagen i Stockholms byggmästareförening ville få möjlighet att fortsätta som en egen juridisk person i organisationen.
Men på en extrastämma i BI blev det ett nej till ett sådant förslag.
Därför sätts nu planerna på Byggförbundet i Sverige, i verket full ut. Organisationen blir rikstäckande men, i dagsläget är verksamheten koncentrerad till Stockholm, Södertälje och Gotland. Samtidigt är det oklart om de stora bolagen kommer att stanna i byggmästareföreningen eller inte.

Rent praktiskt kommer det nystartade Byggförbundet i Sverige att ansluta företag i bland annat Stockholms byggmästareförening och företagen uppmanas att lämna BI.
Byggnads förhandlingschef Gunnar Ericson säger att det är fackets uppgift att se till att de anställda har kollektivavtal. Inget är skrivet med den nya organisationen, men man är positiv till att teckna kollektivavtal även med den. Det avgörande är hur avtalet ser ut.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny organisation för byggarbetsgivare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig