info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny offensiv mot svartjobb på bygget

Byggbranschens parter - Byggnads och Sveriges Byggindustrier - har enats om att införa ID06 som innebär legitimationsplikt och närvaroredovisning för alla som vistas på en byggarbetsplats. Samtidigt kräver de att Skatteverket ska få göra oannonserade kontroller och att skatter och arbetsgivaravgifter kopplas till enskilda arbetstagare. Syftet är att få bort svartjobben från landets byggen.

Byggnads och Sveriges Byggindustrier vill nu ta i med hårdhandskarna för att sanera bort svartjobben i byggbranschen. Därför inför de ID06. En åtgärd som i sin tur skapar möjlighet för Skatteverket att göra bättre skattekontroller.
– ID06 är ett viktigt steg för att motverka svartarbete, men det räcker inte utan måste kompletteras med individuell skatteinbetalning (iSKD). Dessutom måste Skatteverket få möjlighet att göra oanmälda arbetsplatsbesök, säger Hans Tilly, förbundsordförande i Byggnads.
I en dagsfärsk rapport, som Byggnads, Sveriges Byggindustrier och Skatteverket gjort, visar att iSDK finns i flera länder i Sveriges närhet. Bland annat Danmark, Holland, Estland och England. iSDK innebär att företagen redovisar skatter och avgifter kopplat till den individ det berör, vilket innebär att oseriösa aktörer får det svårare att redovisa felaktiga belopp. I dag tillåter dock inte lagstiftningen att Skatteverket utnyttjar ID06 för att göra en individuell skattekontroll. Därför kräver byggbranschens parter att lagen nu ändras.
– Staten har här en möjlighet att med några enkla åtgärder skapa förutsättningar för att försvåra för oseriösa aktörer att agera inom byggbranschen. Det skulle väsentligt bidra till att öka andelen vita arbeten i vår bransch och göra det lättare att konkurrera på lika villkor, säger Bo Antoni, VD på Sveriges Byggindustrier.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny offensiv mot svartjobb på bygget

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig