info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny lön hos Lavalföreträdare

En timlön på 130 kronor i stället för 112 är resultatet av nya förhandlingar mellan Byggnads och den tidigare Lavalföreträdaren Regina Purvas företag. Byggnads nöjde sig först med 112 kronor, men efter intern kritik fick förhandlingarna återupptas.

Den nya överenskommelsen mellan Byggnads och företaget, som bygger om en fastighet på Gotland, slöts i förra veckan. För knappt en månad sedan enades parterna om en lön på 112 kronor för de lettiska arbetarna. Då hänvisade ombudsmannen på Gotland, Sven-Åke Malmberg, till att arbetarna även fick fri tillgång till mat,logi och resor. Nu, med en ny lön på 130 kronor, säger han att det ligger utanför vad Byggnads tar hänsyn till.

Avtalet har slutits med företaget Pare, där Regina Purva är delägare. Under Vaxholmskonflikten fungerade hon som taleskvinna för det lettiska bolaget Laval, som motsatte sig kollektivavtal. Hon var projektkoordinator på L&P Baltic bygg, Lavals svenska systerföretag. Efter att hon skrivit på avtalet med en lön på 112 kronor sa hon till Byggnadsarbetaren att skillnaden mot situationen i Vaxholm är att hon nu är delägare, och är med och fattar besluten.

Lönenivån i avtalet väckte dock kritik inom Byggnads. Ordföranden Hans Tilly sa till Byggnadsarbetaren att det var en löneöverenskommelse på en grundlön, och att en av de stora frågorna gällande utländsk arbetskraft är att man inte ska teckna sådana. Gällande vilken nivå som vore rimlig konstaterade han att man måste ta hänsyn till löneläget i området. Den nya lönen på 130 kronor motsvarar snittlönen för byggnadsarbetare med timlön på Gotland.
Sven-Åke Malmberg säger att det gick smidigt att komma överens om ändringen.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny lön hos Lavalföreträdare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig