info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny kampanj mot svartjobb

Sänkta skatter, ROT-avdrag, obligatoriska namnbrickor och skärpta regler för a-kassan. Så vill Sveriges Byggindustrier, BI, stoppa svartjobb på byggen.

Åtgärdsprogrammet presenterade i samband med byggmässan Nordbygg i Stockholm. Bland kraven finns också sänkta skatter på byggandet och omvänd skattskyldighet för moms.
Sänkta skatter, där man får behålla större del av sin lön, skulle främst stimulera privatpersoner att anlita byggare som utför jobbet vitt och betalar skatter och avgifter. Det är vanligt att seriösa företag bara får lämna offerter som används som prisjämförelse när svartjobbare anlitas, enligt BI.
I dag är det huvudentreprenören som ska redovisa momsen för de underentreprenörer som anlitas. BI vill i stället att beställaren ska vara momsansvarig, vilket skulle minska fusket.
Alla på bygget ska tvingas bära namnbrickor och registreras av huvudentreprenören. Namnbrickorna ska göra det möjligt för skatteverket att i efterhand kontrollera vilka som arbetet på bygget.
Skatteverket ska också kunna göra oanmälda och inte som idag anmäla besöken på förhand.
BI vill också ändra reglerna för a-kassan. Den som har a-kassa och börjar arbeta ska bli skyldig att i förväg anmäla att han fått jobb. I dag sker det i efterhand, med två veckors eftersläpning, vilket gör det möjligt att arbeta jobba och samtidigt få ersättning från a-kassan.
På åtgärdslistan mot svartjobb föreslås också att företagens skattesstatus läggs ut på Internet, åtgärder mot målvakter i fåmansföretag, hårdare regler för uthyrning av arbetskraft och utökat opinionsarbete kring svartjobb.
Under mars våren ska byggbranschens arbetsgivarorganisationer besluta om en frivillig kontroll på byggarbetsplatser.
Byggbranschen egen etikkommission ska göra oannonserade besök på byggen och kontrollera att underentreprenörer betalat skatter och avgifter, har försäkringar och att anställningsbevis finns.

Kenneth Petterson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny kampanj mot svartjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig