info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny byggsamordnare på Kinabygge i Kalmar

De flesta av arbetsmiljöbristerna har blivit åtgärdade vid mässhallsbygget i Kalmar och jobbet kan återupptas. Byggherren Faner Dun anställer nu en byggsamordnare som ska sköta arbetsmiljön. Det blir Per-Olof Nilsson, idag regionalt skyddsombud på Byggnads i Kalmar.

– Vi är mycket nöjda med det här resultatet. Det kan inte bli bättre, säger Håkan Lindström, arbetsmiljöinspektör i Kalmar.
Vid tidigare besök på mässhallsbygget hittade Arbetsmiljöverket allvarliga säkerhetsrisker och stoppade därför en del av jobbet. Allvarligast var att det fanns många två till tre meter djupa schaktgropar där det både var fall- och rasrisk.
Arbetsmiljöverket krävde då förbättringar av Faner Dun och nästan allt är nu åtgärdat. Det finns fallskydd runt schaktgroparna och det innebar att det var okey att återuppta arbetet i anslutning till dessa.
‑ Däremot är det nya krav vid arbete i groparna för att förhindra risk för ras. Då måste först en riskbedömning göras och om det behövs, måste man vidta olika åtgärder som att till exempel anlägga stödkonstruktioner, säger Håkan Lindström.
Dessutom ska man ta bort stegar från groparna och ersätta dem med trappor eller ramper som tillträdesleder. Arbetsplatsen ska också se till att bocka uppstickande armeringsjärn i groparna.

Under måndagen var Arbetsmiljöverket på arbetsplatsen och inspekterade åtgärderna som gjorts. Den hjulgrävmaskin som också fick ett förbud för att den var obesiktigad, tillhörde en entreprenör och har fraktats från platsen. Myndigheterna ska nu följa ägarförhållanden och besiktning.
På plats fick Arbetsmiljöverket också möta Faner Duns koncernchef Jinxing Luo, som kommit till platsen flera dagar tidigare än planerat för att gå igenom arbetsmiljöproblem. Han kunde också informera om att företaget anställt en byggsamordnare, med ansvar för arbetsmiljöfrågor.

Per-Olof Nilsson, 45 år, är regionalt skyddsombud på Byggnads. Han har arbetat där sedan ett och ett halvt år och har en tidigare bakgrund i Målareförbundet. Han börjar på Faner Dun på måndag och ska arbeta med arbetsmiljöfrågor på heltid.
– Min uppgift är att se till att det finns en god arbetsmiljö och att det inte händer några olyckor. Jag ska också se till att man efterlever alla paragrafer och förordningar, säger han.
Att gå från ett fackligt jobb till ett företag kan vara känsligt. Men i detta fall tycker också arbetsgivaren Byggnads att det är en bra lösning, berättar avdelningens kassör Magnus Furbring. Han säger att det är viktigt att man vid mässhallsbygget får en person som vet vad som krävs inom arbetsmiljö.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny byggsamordnare på Kinabygge i Kalmar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig