info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny bygel avlastar snickarbältets tyngd – "Vet inte hur många kilo jag bär på"

Det började med poliser och folk i sjukvården. Nu har snickare på JM testat en bygel som avlastar vikten från nedtyngda västar och verktygsbälten.
− Det känns mycket lättare att jobba, säger snickaren Mats Strand, en av testpiloterna.

Verktyg och och material sliter att bära på, konstaterar Mats Strand, som testade en ny uppfinning för att lägga vikten annorlunda. Foto: Arc Inventions

Belastningsskador i nacke, skuldror, armar och händer är vanliga bland byggnadsarbetare.
Men i ett halvår har snickaren Mats Strand testat en ny bygel som avlastar vikten när han bär sitt tunga verktygsbälte med hängslen. Något många andra snickare gör, för att avlasta höfterna.

Han jobbar nu på Kalkbrottet i Limhamn och fortsätter att använda uppfinningen också i fortsättningen.
− Jag vet inte hur många kilo jag bär på men det blir mycket. Man har ju hammare, tumstock, knivar och spik och så skruvar och diverse material. Då är det skönt med den här avlastningen genom bygeln tillsammans med bältet, säger Mats som har 30 års erfarenhet som snickare.

Snickaren Mats Strand har testat avlastning med hjälp av en bygel.

Totalt har fyra av JM:s snickare testat bygeln under ett halvår, antingen tillsammans med verktygsbälte och hängslen eller under en väst. Samtliga har varit positiva.

Så vad är grejen?  Jo, bygeln som är gjord av styv kolfiber, stödjer sig mot bröstet och skuldran men lyfter samtidigt av lasten från axel och nacke. Därför läggs ingen belastning på mjukdelarna och underliggande nervsystem.

– Vi flyttar belastningen från känsliga delar som inte är avsedda att belastas, till större muskelgrupper med underliggande skelett som är bättre lämpade för långvarig belastning, säger Hampus Bergenudd, vd på Arc Inventions, som gjort uppfinningen, B.R.I.D.G.E.

Hittills har tester endast gjorts ute på arbetsplatser.

Så hur vet man då att det här fungerar och skyddar arbetarna?

– Än så länge är det bara empirisk kunskap om det. Vi håller nu på med ett jättetest i samarbete med svenska polismyndigheten som pågått i nästan ett och ett halvt år och det ska vara färdigt i juni. Där är Hälsouniversitetet i Jönköping involverat. De har redan konfirmerat att detta fungerar, att byglarna ska avlasta. Själva testen ska sedan ge svar på om polisen vill använda detta och ha västarna, säger Hampus Bergenudd.
Företaget säljer idag liknande system i Tyskland där det används av runt 800 läkare, i röntgenförkläden.

Själva testen ska sedan ge svar på om polisen vill använda detta och ha västarna

Initiativet till att använda bygeln i byggbranschen kommer från Stefan Wallsten, då inköpschef på JM Syd. När han träffade en företrädare till Arc Inventions privat, väcktes idén till ett samarbete.
– Vi pratade om projektet som de haft med polisen där de avlastar skottsäkra västar där man bär på pistoler, ficklampor och batonger, med vikter på runt 20-talet kilo. Då sa jag att såhär har ju våra hantverkare det också, är det någonting vi kan använda i bygg? säger Stefan Wallsten.

En variant för byggnadsarbetare togs då fram. Efter provperoden ska fortsättningen nu diskuteras centralt på JM.
– Nu vill jag att det ska spridas på både inom JM och på andra håll i byggbranschen, säger Stefan Wallsten, som idag är regionchef på Interoc.

Från början gjorde tillverkaren själv om västar och anpassade hängslen för att passa med bygeln. I fortsättningen kommer man att samarbeta med Blåkläder och Fristads om det.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny bygel avlastar snickarbältets tyngd – "Vet inte hur många kilo jag bär på"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig