info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny attack på strejkrätten: ”Måste vara proportionell”

Bara ett par månader efter att den nya strejklagen trädde i kraft kommer nya krav på att förändra den.

Strejkvapnet utmanas på nytt. Foto: Mostphotos

Den 1 augusti inskränktes strejkrätten, efter ett förslag från arbetsmarknadens parter. LO var med om att ta fram förslaget och tidigare arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) menade i en riksdagsdebatt i samband med omröstningen att syftet med att inskränka konflikträtten var att värna den.

Men redan nu kommer nya krav på att minska möjligheterna till stridsåtgärder. Det handlar om i vilken omfattning strejkvapnet ska få användas och under vilka omständigheter man ska få ta till sympatiåtgärder.

Läs också Så mycket strejkar vi i Sverige – här är de stridbara facken

I Danmark och Tyskland är stridsåtgärderna begränsade av en proportionalitetsprincip. Om ett fackförbund anses ha vidtagit för hårda insatser kan motparten väcka frågan i domstol. Arbetsdomstolen i respektive land kan efteråt granska rimligheten i en stridsåtgärd. Den modellen lyfts nu fram även för Sverige. Centerpartiet och Moderaterna vill driva frågan om ytterligare inskränkt strejkrätt, skriver Dagens Arena.

– Moderaterna kommer medverka till att få till en lagstiftning om proportionalitet, sade Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Mats Green under ett seminarium på näringslivets tankesmedja Ratio i veckan.

Rätten till sympatiåtgärder var också uppe för debatt. Arbetsgivare irriterar sig på att ett fack idag kan hjälpa andra förbund att sätta press genom att varsla om sympatiåtgärder.

De möjliga konsekvenserna av en inskränkt konflikträtt lyftes bland annat av Henrik Malm Lindberg, docent i arbetsrätt och knuten till Ratio. I Danmark har domstolsprövningar lett till en praxis kring tillåtna konfliktåtgärder:

– Det har skett med en bibehållen partsmodell, dock med en förlorad facklig styrka och parallellt med ett framväxande av så kallade gula fack som avsagt sig konflikträtten, sa Henrik Malm Lindberg, uppger Dagens Arena.

Med den nya lagen som trädde i kraft den 1 augusti inskränktes rätten att strejka mot en arbetsgivare som redan har kollektivavtal med ett annat fackförbund på arbetsplatsen. Undantag gäller om syftet med strejken är att uppnå ett kollektivavtal.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny attack på strejkrätten: ”Måste vara proportionell”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig