info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 v3

Nu röjer arbetarna upp efter raset: "Skär loss delarna med gas"

Just nu röjer arbetare efter ställningsraset. De skär loss delar av den fallna ställningen med gas och delarna lyfts upp med kran.

Ställningsföretaget Libergs Sweden har fått klartecken från Arbetsmiljöverket att röja upp efter ställningsraset som inträffade i Örebro natten till fredag.

– Vi har en kranförare och två personer som gått en utbildning i heta arbeten på plats som röjer. Planen är att allt ska vara klart idag (tisdag red. anm.), säger Libergs vd, Kjell Sundlin.

Att röja upp efter ett ställningsras är ett farligt arbete. Rören kan ligga i spänn och skjutas iväg om man inte tar det försiktigt.

– Vi får skära loss delarna med gas och använder en kran som håller i och lyfter bort sektionerna bit för bit.

Arbetarna river för säkerhets skull 70 meter av långsidan, den del som påverkades av blåsten, för att säkerställa att resten av ställningen är säker att arbeta på och helt opåverkad.

Libergs ska tillsammans med Arbetsmiljöverket utreda varför ställningen inte stod pall för blåsten som svepte över Örebro förra veckan.

– Det är ett måste att utreda ordentligt när det händer sådana här allvarliga olyckor.

Kjell Sundlin vill påtala att han tycker att företaget fått orättvis kritik från Byggnads efter raset. Bland annat att ställningsbyggarna sov i containrar.

– Det stämmer att det var en enkel lösning, de hade inte egna rum. Men vi erbjöd arbetarna att få sova på hotell till dess att de riktiga sovbodarna från Ramirent anlände. Sovbodarna var redan beställda men försenade, men arbetarna tackade nej och vi ordnade en provisorisk lösning. Redan nästa dag (fredag red. anm.) kom sovbodarna från Ramirent.

Sundlin vill också förklara bakgrunden till att en av arbetarna hade ett ID06-kort som hörde till ett företag utan kollektivavtal.

– Arbetaren jobbade tidigare på annat företag, som kortet var kopplat till. Han anställdes hos vår underentreprenör den 3 november och hans nya ID06-kort hade beställts. Arbetaren slängde upp sitt gamla ID06-kort när Byggnads besökte arbetsplatsen och då blev det fel.

Planen är att ställningen ska börja återuppbyggas redan under onsdagen.

– När den monteras kommer ställningsbyggarna att ta med stödtornen direkt i samband med montaget för att undvika att det händer igen. Tornen kommer att vara med i vart tredje fack, för att göra ställningen stabil.

Jätteraset – ställningen föll: ”Ska inte kunna hända”

Byggnads ombudsman Jari Viitakangas är nöjd.

– Det är bra att de åtgärdar ställningarna och att de utreder och gör riskanalyser tillsammans med Arbetsmiljöverket. Jag är också glad över att företaget ordnat ett acceptabelt boende och att deras ue har egen anställd personal.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.


Du läser: Nu röjer arbetarna upp efter raset: "Skär loss delarna med gas"