info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nu kan facket bli billigare – ”Hoppas att fler går med"

I dag lägger regeringen ett förslag i riksdagen om att återinföra avdragsrätten för fackföreningsavgiften. Något som sänker kostnaden för fackmedlemmar med omkring 1 500 kronor per år.

Avdragsrätten för fackavgiften togs bort 2007. Samtidigt höjdes a-kasseavgiften kraftigt vilket fick till följd att tusentals medlemmar i landets fackföreningar sa upp sitt medlemskap. Kostnaden blev helt enkelt för hög. För Byggnads del försvann 23 700 medlemmar mellan 2007 och 2013. Störst var raset 2007 då 9 693 medlemmar lämnade förbundet.
Men nu ser alltså avdragsrätten för fackavgiften ut att komma tillbaka. Enligt förslaget införs en skattereduktion med 25 procent av den sammanlagda fackavgiften under ett år.
– De som är med sparar ungefär 1 500 spänn om året, säger den socialdemokratiska finansminister Magdalena Andersson.

Läs mer: Nyårssmockan dubblade avgiften

Läs också Så höjs din medlemsavgift till Byggnads nästa år

Reformen som kostar cirka 2,7 miljarder kronor kommer ingå i höstbudgeten.
Vad hoppas du att avdragsrätten ska leda till?
– Förhoppningen är att fler vill vara med i facket. Att många är med är grunden för hela den svenska arbetsmarknadsmodellen. Starka fackföreningar leder till ordning och reda på arbetsmarknaden och att vi kan få en bra löneutveckling
Men ni har suttit vid makten några år. Varför lägger ni det här förslaget först nu?
– Vi började med att höja taket i a-kassan. Vår bedömning var att det var allra viktigast. Sedan var det lite trångt i statskassan eftersom allianspartierna lämnade efter sig ett väldigt stort underskott i statsfinanserna. Nu är det bättre ordning och reda i statsfinanserna och därför är det möjligt att få med avdraget för fackavgiften i höstbudgeten, säger Magdalena Andersson.
Riksdagen kommer ta ställning till förslaget om avdragsrätten under våren. Om den blir verklighet kommer det hela börja gälla från den 1 juli 2018.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nu kan facket bli billigare – ”Hoppas att fler går med"