info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nu förhandlas byggavtalet

Avtalsförhandlingarna har startat. Byggnads kräver att arbetsmiljöcertifiering införs för byggföretag och löneökningar på 3,5 procent. Arbetsgivarna vill endast diskutera löner och ersättningar.

I fredags möttes Byggnads och Sveriges Byggindustriers förhandlingsdelegationer för att börja göra upp i årets avtalsrörelse. Den nya, stora, frågan för året är Byggnads krav på att införa arbetsmiljöcertifiering av byggföretagen. Bakgrunden är de många olyckor och dödsfall som sker i branschen. Bland annat vill Byggnads att företagen ska betala en avgift som skulle lägga grunden till en partsgemensam arbetsmiljöfond.

Vill inte ta upp certifiering

Men Sveriges Byggindustrier är inte beredda att ta upp arbetsmiljöcertifiering i avtalsförhandlingarna, utan endast löner och ersättningar.
– De säger att de är intresserade av arbetsmiljöfrågorna, men att de inte vill diskutera detta i avtalsrörelsen, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Kräver 3,5 procent

Byggnads lönekrav är en ökning på 3,5 procent, dock minst 860 kronor per månad och anställd. Detta innebär att Byggnads ställer sig bakom LO:s samordning av lönerna.
En annan fråga Byggnads vill ha in i årets avtalsrörelse är den om retroaktiva löner på arbetsplatser där löneförhandlingar strandat. Byggnads menar att företagen håller inne retroaktiva löner i strid med praxis och byggavtalet. Inte heller denna fråga vill arbetsgivarna förhandla om nu.
Den andra februari kommer förhandlingarna att fortsätta.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nu förhandlas byggavtalet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig