info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nu blir byggjobben färre

Arbetsgivare i byggsvängen tror att sysselsättningen dämpas rejält det närmaste kvartalet. Det visar en undersökning från bemanningsföretaget Manpower.

Manpowers arbetsmarknadsbarometer är en prognos över sysselsättningen det närmaste kvartalet. Och för årets näst sista kvartal, ser det ganska stabilt ut med två undantag.
– Efterfrågan på arbetskraft på den svenska arbetsmarknaden är fortsatt hög, till och med högre än föregående kvartal. I landet som helhet ser vi dock en nedgång inom den konjunkturkänsliga byggbranschen och tillverkningsindustrin samt en tillbakagång i USA, säger Lars Forseth, vd för Manpower Sverige i ett pressmeddelande.
De närmaste tre månaderna är sysselsättningstrenden för hela Sverige på +11 procent. På byggsidan tror arbetsgivarna däremot att sysselsättningen når +5 procent, vilket är mycket mindre än vad de trott de två tidigare kvartalen i år. Andra kvartalet låg uppskattningen på +12 procent för byggbranschen. Flest jobb tror arbetsgivarna att det kommer att finnas inom el- värme- och vattenförsörjning som uppskattas till +20 procent.

Sysselsättningstrend är ett mått som räknas ut genom att summera arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus de som tror att den minskar. Undersökningen är global och baserar sig på intervjuer med cirka 55 000 arbetsgivare i 32 länder. I Sverige har bemanningsföretaget genomfört 763 intervjuer baserat på ett oberoende urval, arbetsgivarna är inte hämtade ur Manpowers kundregister.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nu blir byggjobben färre

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig