info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Notorisk lönesmitare söker arbetskraft

Hans Karlsson ligger bakom en rad konkurser där byggnadsarbetare blåsts på flera månadslöner. Nu är den ökände uthyraren i farten igen och rekryterar folk till nya bolag, enligt färska uppgifter från Byggnads avdelning i Stockholm.

Hans Karlsson laborerar med fyra nya bolagsnamn och hyr ut byggnadsarbetare till företag i byggbranschen i Stockholm. Just nu raggar han nya yrkesarbetare till sina bemanningsföretag, men Byggettan vill varna för att ta anställning i bolagen. Hans Karlsson har tidvis annonserat efter arbetskraft via arbetsförmedlingen.

De fyra nya bolagen heter Ereaf AB, SBE Sweden AB, Skandinaviska Byggentreprenad samt A.V Lind.
De två förstnämnda bolagen är registrerade hos patent- och registreringsverket. En av styrelsemedlemmarna är i 20-årsåldern. Hans Karlsson använder nästan alltid bulvaner och sitter inte själv i styrelsen i de bolag han kontrollerar. Han försattes i personlig konkurs 2002.

De två sistnämnda bolagen, Skandinaviska Byggentreprenad samt A.V. Lind är firmanamn som Hans Karlsson använder i kontakten med de anställda, men dessa firmor är inte registrerade hos patent- och registreringsverket. De som Hans Karlsson kommer i kontakt med får också, enligt Byggettan, felaktig information om att hans bolag är med i BI respektive Almega.
Hans Karlsson har sex konkurser bakom sig. Den senaste ägde rum så sent som i september i år. Det bolaget hette MK Mätsystem. I Stockholm fick 8-10 byggnadsarbetare hjälp från Byggettan med att få ut pengar från lönegarantin. Företaget fanns på flera håll i Sverige.

I april i år gick ett annat bolag kontrollerat av Hans Karlsson i konkurs, ”EEC Sweden AB”. I december 2004 försattes så ett företag med det snarlika namnet ”ECG Stockholm AB”, i konkurs på grund av lönefordringar från ett 20-tal byggnadsarbetare runt om i Sverige.
Byggettans lönekrav som drevs för enskilda byggnadsarbetare i den sistnämnda konkursen var på mellan 11 000 kronor och 80 000 kronor.

Tillägg: Enligt nya uppgifter från Hans Karlsson, som bekräftas av intyg från Byggindustrin och Almega, är bolagen Ereaf AB, med i arbetsgivarorganisationen Byggindustrin sedan 1 september 2005. SBE Sweden KB är med i Almega Bemanningsföretagen sedan 1 oktober 2005.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Notorisk lönesmitare söker arbetskraft

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig