info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Norska Fellesförbundet: "löneavdrag olagliga"

Fellesförbundet i Norge har reagerat efter Byggnadsarbetarens uppgifter om att svenska byggnadsarbetare i grannlandet får löneavdrag om inte arbetsledaren är nöjd. Enligt förbundssekreteraren Halvor Langseth är det olagligt med sådana avtal.

Byggnadsarbetaren berättade för ett par veckor sedan om svenska byggnadsarbetare i Norge som riskerar indragen lön eller uppsägning på dagen om arbetsledaren inte är nöjd med insatsen. I det här fallet rörde det sig om arbetsgivaren Svensk Bemanningsbyrå. Men enligt Byggnads i Värmland är det vanligt att byggnadsarbetare stöter på problem när de jobbar för bemanningsföretag i Norge.

Halvor Langseth, förbundssekreterare på den norska fackförbundet Fellesförbundet, säger att det inte är helt ovanligt att företag vill göra löneavdrag om uppdragsgivaren är missnöjd. Facket betraktar sådana avtal som olagliga. Enligt norsk lag kan visserligen löneavdrag göras om det är reglerat i avtal. Men Halvor Langseth säger att det är för att man exempelvis ska kunna betala fackföreningsavgift den vägen, inte för att lön ska dras på arbetsgivarens premisser.

– Folk ska inte straffas utan lag och dom, säger han.
I norska arbetsmiljölagen står att arbetsgivaren kan göra avdrag för skada eller förlust som arbetstagaren orsakat med flit eller av grov oaktsamhet. Men då ska arbetstagaren skriftligen ha erkänt, eller så ska beslutet vara fastslaget i dom. Storleken på avdraget ska förhandlas, och bara omfatta den del av lönen som inte är nödvändig för att arbetaren ska klara sitt hushåll.

Enligt Halvor Langseth förekommer avtal med utrymme för mer godtyckliga avdrag hos underentreprenörer som i sin tur riskerar avdrag i betalningen från huvudentreprenören, och som flyttar problemet nedåt till den enskilde arbetaren. Han hävdar att arbetsgivaren oftast får rätt när ärenden gällande tveksamma löneavdrag går till rätten.

Bemanningsbranschen har växt kraftigt i Norge och Halvor Langseth säger att det är vanligt att arbetare från andra länder får jobb via mindre seriösa förmedlare. Han vill uppmana alla att söka sig till etablerade företag, att inte skriva på kontrakt som ger arbetsgivaren rätt att dra av på lönen och att ta kontakt med Fellesförbundet. Han påpekar också att huvudregeln för uppsägningstid i Norge är en månad.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Norska Fellesförbundet: "löneavdrag olagliga"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig