info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nordstream: "Vi har redan beställt rörledningarna"

Det rysk-tyska bolaget Nordstream är övertygade om att Sverige kommer att säga ja till bygget av en gasledning på svensk havsbotten. De klargjordes på en presskonferens förra veckan.

Av den 120 mil långa rörledningen som ska gå mellan ryska Viborg och tyska Greifswald kommer omkring 50 mil rör ledas genom svenskt område. Nordstream, som innan jul lämnade in ansökan till den svenska regeringen, väntar sig bara ett ja som svar.
– Vi utgår ifrån att den svenska regeringen kommer att godkänna vår ansökan. Därför har vi redan lagt beställningar på rörledningarna, sa bolagets tillståndsdirektör Dirk von Ameln på en presskonferens förra veckan.

Innan jul utryckte representanter från regeringen oro över den negativa miljöpåverkan gasledningen kommer att ha på Östersjön. Men Nordstream menar att miljön snarare kommer att bli bättre eftersom naturgas är ett renare bränsle än brunkolen den är tänkt att ersätta, skriver Dagens Nyheter. Svenska politiker har krävt att Nordstream redovisar ett landbaserat alternativ genom de baltiska länderna, men det säger Nordstream nej till på grund av de höga byggkostnaderna.

Utöver gasledning på svensk sjöbotten vill företaget bygga en serviceplattform i närheten av Gotska Sandön utanför Gotland. Med tanke på att området är en svensk nationalpark kan Nordstream gå med på att utreda bygget av plattformen. Men helst inte.
– Eftersom vi förstått att detta är en fråga som väcker mycket känslor och engagemang i Sverige är vi beredda att se om vi kan klara oss utan en plattform. Hittills har vi dock inte kommit på någon sån lösning, sa Dirk von Ameln.

Ett annat orosmoln är, enligt försvarsmaktens utvecklingschef Michael Moore, de cirka 100.000 minorna som efter de bägge världskrigen ligger utströdda i Östersjön. Utöver minorna lär det också ligga tonvis med dumpad ammunition och vapen på havsbottnen. Men enligt Nordstream så finns inget sånt där de ska bygga.

Om Nordstream får som de vill kommer gasledningen förse EU med en fjärdedel av energibehovet år 2015. Sveriges regering har tid att fundera om de ska ge bygglov eller inte. De behöver inte svara förrän i mitten av 2009.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nordstream: "Vi har redan beställt rörledningarna"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig