info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nio dödades i byggolyckor 2005

Totalt nio personer dog på svenska byggen förra året. Två av dem, 21-årige Daniel Nilsson och 61-årige Björn Brandi, omkom i den värsta byggolyckan på 15 år, då ett 40 ton tungt betongvalv rasade över dem.

2005 dödades nio personer i byggolyckor. Det var byggnadsarbetare som omkom eller andra yrkesgrupper som arbetade på byggarbetsplatser. Några av de omkomna har klämts ihjäl i maskinolyckor. Två byggnadsarbetare har omkommit i fallolyckor. 2004 hände tio dödsolyckor i byggbranschen.

2 maj omkom borrarbetaren Arne Asp, 62 år, vid en olycka under byggandet av Norrortsleden, utanför Stockholm. Han skulle flytta sitt borraggregat när det plötsligt kom i glidning på den lutande bergytan. Vagnen tippade och han klämdes mellan aggregatet och en jordvall.

24 maj. Chauffören Lars Erik Olsson från Höör, 55 år, miste livet i en lossningsolycka på ett bygge i Skåne. Han skulle lossa fönster och glaspartier på ett bygge i Södra Sandby, öster om Lund. Men lasten tippade och mannen som var egenföretagare klämdes ihjäl.

22 juni omkom 60-årige plåtslagaren Lars Berggren, vid en arbetsplatsolycka i Helsingborg. Han föll genom ett trasigt ljusinsläpp på ett tak, som han höll på att laga. Fallet var cirka tio meter och han landade på ett betonggolv.
4 juli dödades 50-årige snickaren Hans Karlsson vid ett bygge på Höglandssjukhuset i Eksjö. Han trampade igenom en glespanel och föll fem meter ner på en betongplatta.

12 juli dog 41-årige montören Per Johansson från Kil. Han klämdes ihjäl vid en balkrivning på Volvo Wheels fabriksområde i Arvika. En takbalk på cirka nio ton föll och träffade honom när han arbetade från en skylift.

29 juli omkom Hans Norgren, 34 år, montör från Söderhamn på ett reparations- och installationsjobb i småländska Unnaryd. En 4,5 ton tung inriktningsbänk skulle lyftas in i sågverket genom taket. Vid justeringen av bänken vek sig plötsligt dess ben och hela konstruktionen föll över montören.

16 september dödades två personer i Helsingborg, i den svåraste byggolyckan sedan 1990. Den ena var byggnadsarbetaren Daniel Nilsson, 21 år och den andre var Björn Brandi, 61 år. De dödades då ett 40 ton tungt betongvalv rasade över dem. Två andra byggnadsarbetare skadades vid olyckan, en så svårt att läkarna tvingades att amputera hans ena ben.

29 september omkom den 55-årige maskinföraren Ingvar Carlsson, från Fredrika, under ett reparationsarbete av en dumper som används vid Botniabanan. Dumperns flak rasade under reparationsarbetet och han klämdes ihjäl.

Omkomna i byggbranschen:
2005: 9
2004: 10
2003: 14
2002: 11
2001: 9
2000: 6

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nio dödades i byggolyckor 2005

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig