info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×240 V49-50 PC

Nicklas röjde efter bomben: ”Kalla kårar av förödelsen”

Kranbilsföraren Nicklas Jansson var med och röjde upp efter det hemska sprängdådet i Linköping i fredags. Men han var inte ensam. Sanerare och snickare har jobbat vid hans sida hela helgen.

Nicklas Jansson var del i ett stort team som jobbade hårt i helgen för att röja upp och säkra området kring sprängplatsen. Foto: Nicklas Jansson

Det var i fredags morse som en kraftig bomb detonerade i centrala Linköping. Nicklas Jansson, kranbilsförare och arbetsledare, jobbade på ett bygge fem kilometer därifrån. Ändå hörde han en rejäl smäll.

– Det small så högt att jag trodde att det var på det bygget, jag duckade av ren reflex. Det lät som ett pistolskott och sedan som om någon tappade en container.

Inom en timme hade han fått ett samtal från polisen att hans företag behövde rycka in.

– Vi skulle vara beredda på att åka ut med avstängningsmaterial, byggstaket och tunga barriärer, belysningsmaster och avfallscontainers.

Men det var först vid halv tio på fredagskvällen som de blev framsläppta för att lyfta av material.

– Jag fick kalla kårar när jag såg förödelsen, det här hade kunnat gått väldigt mycket värre. Det såg oerhört otäckt ut. Jag hade inte varit förvånad om det hade varit femtio eller 100 döda, så illa såg det ut.

Under natten till lördagen blev arbetet avbrutet för vidare teknisk undersökning av polisen. Nicklas Jansson och hans kollegor fick komma tillbaka på lördagskvällen. Då fick de jobba desto längre.

– Jag var där till halv fyra på natten. På lördagen var vi ungefär 50 personer som jobbade. Jag levererade containrar och mina chaufförer satte ut betong och avspärrningar.

Nicklas Jansson är van att göra hjälteinsatser. 2016 blev han utsedd till Årets livräddare på Svenska hjältar-galan efter att med hjälp av kranbilen ha räddat en chaufför ur en brinnande lastbil – som dessutom hängde över kanten på en bro. Men den här gången vill han inte framhålla sig själv.

– Jag är väldigt imponerad av alla. Det har rullat fort, och det är en stor insats som alla ska få cred för. Byggarbetare och chaufförer har tagit sig tid att jobba och ställt sig beredda en långhelg. Det är så jäkla fint.

Bland byggjobbarna är det sanerare och snickare som jobbat med röjnings- och säkringsarbete. De har bland annat tagit ner glaspartier, ställt upp skyddsstaket och satt för fönster.

Men trots att arbetet med att säkra området gått bra och blivit en fin uppvisning i solidaritet, är stämningen ändå tryckt i Linköping, berättar Nicklas.

– Folk undrar vem som gjort det och varför? Är det verkligen en riktad attack mot en person, eller är det ett attentat som var tänkt att drabba många människor men som gick fel? Det känns obehagligt att det här händer i Linköping.

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Byggnadsarbetaren 250×600 V49-50