info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nej till klämdag vid nationaldagen

VVS-Installatörerna säger nej till en klämdag för landets vvs-montörer i samband med nationaldagen den 6 juni. Förra året löstes frågan tillfälligt, men nu har Byggnads och VVS-Installatörerna misslyckats med att hitta en långsiktig lösning.

För ett par år sedan blev nationaldagen helgdag. I samband med detta plockades Annandag Pingst bort som helgdag. Detta har inneburit en del problem när det gäller klämdagar och helglön.
I dag har de som arbetar på Byggavtalet, Anläggningsavtalet eller Entreprenadmaskinavtalet rätt till klämdag när nationaldagen infaller en tisdag eller torsdag. Då blir klämdagen arbetsfri och ersättning utgår i form av helglön.
Någon sådan uppgörelse finns inte med VVS-installatörerna. Förra året löstes frågan tillfällig och tanken var att parterna senare skulle hitta en långsiktig lösning. Men de har inte lyckats att komma överens. Det innebär för vvs-montörernas del att det gamla avtalet gäller och där finns Annandag Pingst med, trots att det inte längre är en helgdag.
– Det hela blir komplicerat. Men det innebär att vvs-montörer som jobbar Annandag Pingst har rätt till övertid eftersom de enligt avtalet arbetar på en helgdag, vilket innebär 138 kronor per timme utöver normal lön, säger Roger Klangeryd, ombudsman på Byggnads.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nej till klämdag vid nationaldagen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig