info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"NCC vill dumpa lönerna"

Byggnads är kritiskt till att NCC startar bemanningsföretag i Polen och anser att lönerna kommer att dumpas. NCC anser däremot att det nu blir bättre kontroll över bemanningen.

NCC startar ett bemanningsföretag i Polen som Byggnadsarbetaren.se kunde berätta om förra veckan. Orsaken är NCC vill ha tillgång till kunnig arbetskraft och ha kontroll över bemanningen.
– Vi kommer att följa svenska kollektivavtal och följa lagstiftningen i Sverige. De kommer att betala sin skatt i Sverige. Avsikten är att vi ska använda mindre av extern bemanning. Vi vill ha bättre koll och bättre ordning och reda, säger Svante Hagman, affärsområdeschef på NCC Construction Sweden.

NCC vill dumpa lönerna

Fackförbundet Byggnads är kritisk till att NCC nu startar ett polskt bemanningsföretag och anser att NCC startar bemanningsföretaget för att dumpa lönerna och runda regelverk.
– NCC gör det för att lönedumpa. Det måste finnas kompetent personal bland de arbetslösa i Sverige som kan bygga bostäder, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare i Byggnads.
Den totala arbetslösheten var under december 8,5 procent bland medlemmarna i Byggnads a-kassa. Svante Hagman affärsområdeschef på NCC Construction Sweden, säger att det redan i dag finns ett samarbete med arbetsförmedlingen att ta in och matcha folk.
– Det här är inte tänkt som en ersättning utan som ett komplement för att klara våra kapacitet, säger Svante Hagman.

Men går det inte att utnyttja de arbetslösa som finns i Sverige ?

– Som marknaden ser ut i dag med internationell konkurrens och en öppen marknad, så behöver vi ha tillgång till det här alternativet på ett ordnat och strukturerat sätt, säger Svante Hagman, affärsområdeschef på NCC Construction Sweden.

Betalar ut 88 procent av lönen

NCC har vid ett flertal tillfällen anlitat det irländska byggbolaget ICDS. För tillfället pågår en konflikt mellan Byggnads och ICDS, där Byggnads har stämt företaget på 3,5 miljoner kronor. Byggnads hävdar att det irländska företaget har begått kollektivavtalsbrott genom att betala ut 88 procent av lönen till de irländska arbetarna. Företaget hänvisar till att byggavtalet säger att arbetare utan svenska yrkesbevis bara har rätt till den lönen. Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads, anser att det kommer bli likadant med det polska bemanningsföretaget.
– NCC hävdar att personalen är kvalificerad, men frågan är om NCC har för avsikt att betala dem som yrkesarbetare när det kommer till lönetillfället. Då ska de ha 88 procent, eftersom de inte har svenskt yrkesbevis.
NCC tillbakavisar anklagelserna.
– Nej. Det här för att vi vill ha kontroll över det här. Vi kommer som i alla projekt att förhandla lön och följa de avtal som finns. Jag ser inte någon ökad konfliktrisk på grund av detta, snarare tvärtom, säger Svante Hagman, affärsområdeschef på NCC Construction Sweden.

”Köra avtalet i botten”

För tillfället pågår ett antal lönekonflikter mellan Byggnads och NCC i Byggnads region väst om löneformen. Enligt avtalssekreterare Torbjörn Hagelin på Byggnads så kommer NCC att plocka in det polska bemanningsföretag på arbetsplatser där konflikterna pågår.
– Det är ett sätt att köra avtalet i botten när de gäller lönebestämmelserna. Det är ett sätt att kringgå regelverket och det gör man med ett bemanningsföretag, och inte med en underentreprenör. För då kan man bemanna de arbetsplatser som är strandade och betala en lägre lön, säger Torbjörn Hagelin.

Många anläggningsprojekt är på gång

NCC tillbakavisar även dessa anklagelser:
– Nej det är inte så. Konflikten i väst handlar delvis om löneformen. Jag vill erbjuda mina medarbetare en trygghet, en månadslön.
– Det är ett sätt att förminska problematiken. Vi ser att det är många stora anläggningsprojekt på gång. I första hand ser vi de största behoven i Danmark och Norge på anläggningssidan, säger Svante Hagman, affärsområdeschef på NCC Construction Sweden.
NCC är först ut bland svenska byggbolag att starta ett bemanningsföretag i ett annat land. NCC har idag 9500 egna yrkesarbetare och hyr in 5-10 procent av personalstyrkan. NCC räknar med att 500 personer ska anställas på sikt i det nya bemanningsbolaget.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "NCC vill dumpa lönerna"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig