info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

NCC satsar på mångfald

– Målet är att alla som arbetar hos oss ska kunna vara sig själva, säger Jeanette Juhnestam, hälsostrateg på NCC. Företaget ingår i nätverket Fritt Fram och ska arbeta för att öka mångfalden och bekämpa fördomar mot homo-, bi- och transsexuella personer.

NCC arbetar sedan tidigare med mångfaldsfrågor. Men det var i och med förfrågan om att ingå i ett nätverk som man bestämde sig för att aktivt arbeta med frågor som rör homo-, bi-och transsexuella , som en del av företagets mångfaldsarbete.
– Det är viktigt att vi börjar glänta på locket. De här frågorna har vi ju inte alls diskuterat hittills. Det har varit en typ av ickefråga. Samtidigt har människor säkert mått dåligt av att till exempel inte våga berätta öppet om vad man gjort på semestern, om man tillbringat den med en partner av samma kön, säger Jeanette Juhnestam.
Det handlar om att få alla i organisationen att tänka till både i stort och smått. Som till exempel när man bjuder in till personalfester; att inte bjuda in som man och hustru, precis som om det vore den självklara normen.

Tanken är att NCC ska starta ett utbildningsarbete både bland yrkesarbetare och tjänstemän.
– Vi behöver ny arbetskraft och vi vill anställa människor som speglar hela samhället, oavsett om det gäller män, kvinnor, etnisk tillhörighet eller sexuell läggning, säger Jeanette Juhnestam. Men det handlar också om att ta hand om den redan befintliga personalen. Om att de inom företaget som är homo-och bisexuella eller transpersoner ska våga berätta om det. Om de vill.
NCC blev tillfrågat om att delta i nätverket och Jeanette Juhnestam, har varit med på två möten under våren.
– De har presenterat ett utbildningsmaterial som verkar bra och senare ska vi ta ställning till hur vi ska arbeta med de här frågorna, säger hon.

Enligt Arbetslivsinstitutet vågar hälften av alla homo- och bisexuella inte vara öppna om det mot sina arbetskamrater. Många av dem avstår ibland från att delta i samtal på grund av risken för att bli avslöjade.
Fritt fram är ett samarbetsprojekt och arbetar mot diskriminering på grund av sexuell läggning i arbetslivet och för att man ska kunna vara sig själva på arbetet, oavsett vilken läggning man har. Fritt Fram har nu startat Sveriges första nätverk för personalchefer och mångfaldsansvariga, där fokus finns på sexuell läggning, kopplat till arbetsmiljö och mångfaldsfrågor. Förutom NCC ingår bland andra Volvo, Svenska Spel och Apoteket i nätverket.
Fritt Fram drivs av arbetsgivare, där bland annat Försvarsmakten ingår, av fackförbund, bland annat Akademikerförbundet och intresseorganisationer, däribland RFSL. Det är delfinansierat av EU.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: NCC satsar på mångfald

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig