info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

NCC säger upp hälften på husfabrik

NCC skär ner produktionen och säger upp hälften av personalen på husfabriken i Hallstahammar. Anledningen är bland annat kvalitetsproblem och för känsliga tillverkningsprocesser.

Husfabriken invigdes i april 2006 och var då en av de största nyheterna som hänt byggbranschen på länge. Den revolutionerande idén innebar att husmoduler med fiffiga klickfästen skulle byggas i fabriken för att sedan som ”byggpaket” transporteras ut på byggena där montörer, inte byggarbetare, monterade samman husen. Enligt NCC:s beräkningar skulle det gå dubbelt så snabbt att bygga ett flerfamiljshus med den nya metoden, skriver Ny Teknik.
Men under hösten har problemen hopat sig.
– Vi har haft problem med underleverantörer och med våra egna processer. Vi tvingas nu sänka tempot, backa några steg och åtgärda bristerna i systemet, säger Fredrik Arnheim på NCC Komponent i Hallstahammar.

Under förra året skulle 400 lägenheter ha påbörjats men det blev bara 50. I år är 600 nya lägenheter inplanerade, men i nuläget ser det ut att bara bli 200.
– I någon mån kanske en prestigeförlust, men vi har försökt bygga upp ett byggsystem som ingen annan gjort tidigare, säger Fredrik Arnheim till Ny Teknik.
En förutsättning för att de industriella metoderna ska fungera är att toleransen på komponenterna sätts snävare än vanligt. Några leverantörer har inte klarat detta och följden har blivit extraarbete på både husfabrik och byggarbetsplatser. Ett annat problem har varit monteringsproblem av transportskadade byggelement som man tvingats justera och renovera.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: NCC säger upp hälften på husfabrik

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig