info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

NCC lägger ner husfabrik

NCC lägger ner sin husfabrik i Hallstahammar och 200 anställda varslas om uppsägning. Orsaken är att företaget inte har lyckats sänka kostnaderna för byggandet med metoden.

Husfabriken invigdes 2006 och var en stor nyhet i byggbranschen. Projektet, som kostat en miljard kronor sedan starten, var tänkt att minska kostnaderna i byggprocessen. NCC utgick ifrån att om man byggde husdelar i fabrik och sedan bara monterade samman dem på arbetsplatser, skulle man sänka tillverkningskostnader.

Men det gick inte att få ner kostnaderna som planerat. Och NCC har därför beslutat att lägga ner fabriken och avveckla projektet för industriellt byggda flerfamiljshus: NCC Komplett. Produktionen läggs ner i maj 2008 och NCC varslar 200 personer, industriarbetare och tjänstemän, om uppsägning. Det berör cirka 130 vid själva fabriken och ett 70-tal vid företagets kontor i Solna.
– Vi ser goda möjligheter att omplacera åtminstone hälften och sätter nu in resurser och för att hjälpa de anställda som varslas, säger Ulf Thorné, presschef på NCC AB.

Redan tidigare har man i fabriken gått från tvåskift till enskift. Tidigare i år ökades produktionen i fabriken, men det var när man kom upp i ökade volymer som NCC såg att besparingarna inte blev som företaget tänkt. Det visade sig att de industriella processerna var mer komplicerade att använda i byggbranschen, än vad man trodde från början.

NCC Komplett kommer att omfatta totalt 16 flerbostadshus med sammanlagt 300 lägenheter.
– Vi har order på 10-11 hus till som vi inte kommer att kunna bygga med den här metoden. De tänker vi platsbygga på traditionellt sätt och förhandlar med kunderna om detta, säger Ulf Thorné. 

Fabriken i Hallstahammar har producerat färdiga väggar, tak och golv, med parkett, tapeter, dragna elledningar, med mera. Dessa har sedan monterats samman ute på arbetsplatserna.
Byggnads ordförande Hans Tilly menar i en kommentar till nedläggningen att industriellt byggande under vissa förutsättningar kan höja kvalitén, men nedläggningen i Hallstahammar visar också att det inte är lätt att bygga flerbostadshus i fabrik.
– Ett bygge är inte det andra likt. Det är nog bäst att vi fortsätter att bygga bostäderna på plats med riktiga byggnadsarbetare, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: NCC lägger ner husfabrik

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig