info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

NCC förhandlade inte om UE – facket reagerar: ”Bedrövligt dåligt”

Enligt kollektivavtalet skulle NCC ha förhandlat innan tillverkningsföretaget togs in som UE på Nya Campus Borlänge. ”Det har man inte gjort”, säger Kim Söderström från Byggnads GävleDala.

NCC förhandlade inte med facket om UE på Nya Campus Borlänge.
”De har inte skött förhandlingsskyldigheten", säger Kim Söderström från Byggnads om NCC:s agerande i Borlänge. Foto: Tom Molloy Kronestedt

Sedan en tid tillbaka jobbar personal från Modellverkstaden i Västerås på Nya Campus Borlänge. Företaget tillverkar bland annat trappor och receptionsdiskar som dess personal sen monterar.

– Vi gör montagearbete av det vi har tillverkat, så om man nu säger att vi konkurrerar ut Byggnads medlemmar så är det ju inte riktigt på det viset, säger vd:n Ove Karlsson.

Läs också Bara 8 av 165 är egna på NCC-bygget: "Uppdrag på grund av sitt rykte – säljer ut nästan allt"

NCC skyldigt att förhandla

Modellverkstaden har kollektivavtal med IF Metall.

– Andelen av vårt arbete som sker på plats är inte mycket mer än 10 procent. Resten är tillverkning i verkstad, där vi då går under Metall, säger Ove Karlsson.

Det finns inget förbud mot att ta in underentreprenörer från andra avtalsområden. Men montagearbete faller under Byggavtalet. Det innebär att NCC hade en skyldighet att förhandla innan Modellverkstaden togs in som underentreprenör. Den skyldigheten bekräftades nyligen i en dom från Arbetsdomstolen.

LÄS MER: Allt om Nya Campus Borlänge

Byggnads reagerar kraftigt

Men NCC kallade aldrig till förhandling. På Byggnads GävleDala reagerar man kraftigt på uppgifterna.

– Flera företag har redan fått lämna arbetsplatsen för att de inte har avtal, därför borde NCC vara på tårna och göra rätt, säger Kim Söderström

– Om det är med vilje eller missat låter jag vara osagt. Men det är bedrövligt dåligt för NCC är ett av Sveriges största byggföretag och sitter med när vi skriver våra kollektivavtal, de ska veta vad som gäller.

Men det är bedrövligt dåligt för NCC är ett av Sveriges största byggföretag och sitter med när vi skriver våra kollektivavtal, de ska veta vad som gäller.

Kim Söderström, Byggnads GävleDala

Problem på Nya Campus Borlänge

För facket är frågan principiellt viktig. Byggnads möjligheter att kontrollera löner och villkor bygger på överenskommelser i kollektivavtalet. Facket har alltså ingen möjlighet att veta hur det ser ut hos underentreprenörer med andra avtal.

– Sen är det också viktigt att man inte köper in material och får arbetare på köpet, som domen sa, säger Kim Söderström.

Om det bara rör sig om begränsade montagearbeten, varför är det ändå viktigt för er?

– Vi har avtalsrätt på de här arbetena. Det är viktigt för att vi ska kunna upprätthålla sund konkurrens. Det har ju varit problem på den här arbetsplatsen med att de inte har skött förhandlingsskyldigheten. 

I ett mejl till Byggnadsarbetaren skriver NCC:s presstjänst: ”Det stämmer att vi samarbetar med Modellverkstaden på Nya Campus Borlänge. Utifrån den information vi har kring deras arbetsuppgifter, bedömer vi att vi har agerat på ett korrekt sätt.”


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Nya Campus Borlänge

I Borlänge bygger NCC ut Högskolan Dalarna. Projektet kallas ”Nya Campus Borlänge”.

NCC har haft åtta egna yrkesarbetare på plats. Samtidigt har 165 personer utfört byggnadsarbete på arbetsplatsen, enligt fackförbundet Byggnads siffror.

Det arbetet inkluderar alla moment som en ”vanlig byggfirma” skulle göra. Exempelvis är lättrivning och stomme inräknade, men inte ställningar, el eller VVS.

Om NCC hade utfört allt vanligt förekommande byggjobb i egen regi hade personalstyrkan behövt vara sex gånger så stor, alltså 48 egna yrkesarbetare.

Men NCC har i stället tagit in bemanningsbolag. Två av dessa – Prowork och B3 Personal – har lönedumpat.

Läs hela granskningen här: Bara 8 av 165 är egna på NCC-bygget

Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: NCC förhandlade inte om UE – facket reagerar: ”Bedrövligt dåligt”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig