info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

NCC betalar industrilön till bostadsbyggare

NCC Komponent har kommit överens med IF Metall om att betala lön enligt IF Metalls avtal, på ett bygge i Sundbyberg. Byggnads kräver att byggavtalet ska gälla, men NCC har redan gjort upp med IF Metall.

I somras skrev Byggnadsarbetaren om NCC Komponent, som producerar husmoduler i en fabrik, och bygger flerfamiljshus i Eskilstuna.
NCC hade gjort upp med Metall om att de anställda skulle få industrilön även ute på bygget. Nu har ytterligare ett antal arbetare som sysslar med att montera moduler, fått industriarbetarlön efter att NCC gjort upp med IF Metall i stället för Byggnads. Denna gång är det ett bostadsområde med 48 lägenheter i Sundbybergs som byggs strax utanför Stockholm.

– Vi anser att det är husproduktion det handlar om, och då är det vårt avtal som ska gälla, när arbetarna är på bygget, säger Johan Lindholm, från Byggettan.
Modulerna till husbygget levereras från fabriken i Hallstahammar. Ute på arbetsplatserna monteras modulerna ihop till färdiga hus. I en tidigare intervju med Byggnadsarbetaren berättade Fredrik Anheim, vd för NCC Komponent, att arbetarna roterar mellan olika arbetsstationer. De arbetar ett halvår med kök, ett halvår med väggar, ett halvår med montering av hus på byggplatsen etc.

Byggnadsämnesavtalet, som enligt IF Metall ska gälla på bygget, har betydligt lägre lönenivåer än vad Byggnads avtal ger, cirka 19 000-21 000 kronor i månaden.
Traditionellt har byggnadsarbetare som åker runt och bygger småhus, fått lön efter Byggnads avtal, medan industriarbetarna som jobbar i fabriker som tillverkar småhus, organiseras av IF Metall.
Byggnads har kontaktat IF Metalls avdelning i Stockholm för att hålla överläggning om bostadsbygget i Sundbyberg.
I morgon kommer överläggningar att hållas mellan Metall och Byggnads lokalt i Eskilstuna.

Om de båda organisationerna inte kommer överens lokalt, kommer frågan att föras upp på förbundsnivå.
NCC Komponent planerar att bygga flerfamiljshus även på andra orter i Sverige. Bland annat i Uppsala, där 84 lägenheter ska uppföras på Fyrisvallsgatan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: NCC betalar industrilön till bostadsbyggare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig