info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

NBTF satsar på gräsrotsnivån

NBTF har nyligen antagit en ny strategi för ett fortsatt arbete kring Östersjön. Arbetet ska i första hand inriktas på medlemsvärvning och åstadkommande av kollektivavtal.

Tidigare har Nordiska bygg- och träarbetarefederationens, NBTF:s, arbete mest varit inriktat på att få till ett samarbete mellan förbundsledningarna i Norden och i de andra Östersjöstaterna: Ryssland, Estland, Lettland, Litauen, Vitryssland och Polen. Men erfarenheten från femton års arbete är att det inte har gett så mycket som NBTF-organisationerna hade önskat.
De ”mottagande” länderna har en alltför dålig medlemsvärvning. Därför satsar nu NBTF på att hjälpa dem på gräsrotsnivå istället. Att förbättra medlemsvärvningen och organisationsuppbyggnaden.

Ett pilotprojekt har genomförts i Polen inom koncernen Swedwood, som är Ikeas industrigrupp, och som kommer att stå modell för det fortsatta arbetet.
En handfull transnationella nordiska företag, som har verksamhet i flera länder och som har en positiv inställning till fackligt arbete, ska väljas ut. Sedan ska en facklig strategi, med organisering och kollektivavtal genomföras i varje företag, och förhoppningen är att när det arbetet väl är i hamn och fast förankrat på arbetsplatsen, ska man gå vidare till andra företag. Med ett tydligt exempel i det egna landet på en facklig organisation som fungerar hoppas NBTF att det ska bli lättare att få till stånd fackföreningar på fler håll.

NBTF, Nordiska bygg- och träarbetarefederationen, grundades 1952. Det främsta syftet var att ge bistånd i Norden, till exempel hjälpa grannländernas fackförbund så att de fick råd att gå ut i konflikt. Sedan 2003 ligger fokus på Europafrågor. Förutom att bevaka att lagar och avtal hålls när tillfällig arbetskraft söker sig till Norden, är en annan viktig fråga att samordna nordiska fackliga intressen för att påverka EU-besluten i en riktning som överensstämmer med den nordiska modellen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: NBTF satsar på gräsrotsnivån

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig