info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Mysteriet med den lämnade betongplattan – ingen kan svara på varför

Betongplattan gapar tom – bygget står stilla. Något gick snett vid arbetet med grunden, menar beställaren Stockholmshem. Hos entreprenören Frijo är man förvånad. "Plattan är slutbesiktad och godkänd".

Stockholmshem menar att något har gått fel i samband med gjutningen. Bygget står nu still i väntan på utredning. Foto: Cenneth Niklasson

Det är på östra Södermalm i Stockholm som kommunala bostadsbolaget Stockholmshem håller på att bygga ett nytt kvarter med 151 bostäder, förskola och livsmedelsbutik. Kvarteret är ett av många som växer upp i området. På flera byggen råder det full aktivitet när Byggnadsarbetaren är på plats, men på Stockholmshems bygge är det öde. Där finns endast en övergiven betongplatta, stor som en halv fotbollsplan. Och det är just betongplattan som stoppat upp hela projektet, något som tidningen Mitt i Södermalm skrivit om tidigare.

Åsa Stenmark är kommunikationschef vid Stockholmshem.

Varför står bygget stilla?

– Det som har hänt är att när grundläggningen var färdig så upptäckte vi brister i den. Och det är brister som vi tycker är så allvarliga att vi inte kan gå vidare utan de måste utredas för att se vad vi kan göra.

Det är problem med själva betongplattan alltså?

– Ja.

Vet ni vad som gått snett?

– Nej, men vi håller på att titta på det och vad vi behöver göra. Jag vill inte gå in på detaljer utan vi behöver göra vår egen utredning först om vad som gått snett och vad det innebär för oss i fortsättningen.

Handlar det om att betongplattan inte ligger i våg, har fel mått eller är det något fel på betongen?

– Jag kan inte säga någonting än, utan vi måste utreda klart först för att få veta hur det ser ut och vad vi ska göra åt det innan vi går ut med detaljer.

Finns det någon konflikt mellan er på Stockholmshem och entreprenören Frijo?

– I nuläget håller vi på att titta på vad som har hänt så jag vill inte gå in på fler detaljer helt enkelt.

Så ni tittar på bristerna tillsammans med entreprenören?

– Det är Stockholmshem som håller på att utreda.

Betongplattan är gjuten i flera olika etapper. Den blev färdiggjuten i höstas. Frijos jobb på platsen var bergschakt, uppfyllnad, ledningar i mark och gjutning av plattan.

Håkan Skagerdal är arbetschef på Frijo. Han säger att de byggt efter de handlingar som är framtagna för utförandeentreprenaden.

– Stockholmshem har inte sagt mycket mer än att det är någonting som inte stämmer. Vi uppfattar det mer som en projekteringsfråga snarare än någonting annat.

Håkan Skagerdal berättar att plattan är slutbesiktad och godkänd. Det har även varit kontroller och förbesiktningar under byggtiden.

– Vi är väldigt förvånade över vad som händer.

Ni har inte fått någon hint om vad det handlar om?

– De har reklamerat jobbet bara, utan att ge oss några förklaringar. De håller dessutom inne ansenliga belopp av den anledningen vilket vi har bestridit. Det har varit tyst en längre tid. Vi har försökt få reda på vad det handlar om och vet att de skulle ha en utredning klar i maj. Men vi har inte hört någonting, säger Håkan Skagerdal.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Mysteriet med den lämnade betongplattan – ingen kan svara på varför

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig