info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Myndigheten backar: "Olyckliga formuleringar" om skyddsombud

Arbetsmiljöverket backar i frågan om skyddsombudens ställning. Du som anställd kan alltså få med dig ett skyddsombud som stöd vid rehabilitering, arbetsanpassning eller mobbing på arbetsplatsen.

Skyddsombud kan stötta vid rehabsamtal med arbetsgivaren. Foto: Mostphotos

Det var i höstas som ett internt dokument läckte ut från Arbetsmiljöverket. Dokumentet kallades ”rättslig utredning av skyddsombudens roll”. Skrivningen gick ut på att skyddsombud inte får delta som stöd vid möten med arbetsgivaren om rehabilitering och arbetsanpassning efter din sjuksrivning. Inte heller i möten om till exempel mobbning.

Dokumentet skapade förvirring bland skyddsombuden och ledde till att arbetsgivare började hävda att skyddsombuden inte skulle vara med vid rehabiliteringssamtal.

Men nu backar alltså Arbetsmiljöverket och menar att myndigheten inte ska lägga sig i frågor som rör samverkan mellan arbetsgivaren och skyddsorganisationen på arbetsplatsen.

– Det finns olyckliga formuleringar och felaktiga hänvisningar i delar vi inte äger tillsyn över. Därför tar vi tillbaka skrivelsen, säger Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör på Arbetsmiljöverket, till tidningen Arbetsvärlden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Myndigheten backar: "Olyckliga formuleringar" om skyddsombud

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig