info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Musikerna med i 6F-samordningen

Musikerförbundet har nu anslutit sig till 6F i samordningen i avtalsrörelsen. Under nästa vecka växlar Byggnads krav med arbetsgivarsidan gällande alla sina avtal.

Sedan tidigare har de fem 6F-förbunden Byggnads, Seko, Fastighets, Målareförbundet och Elektrikerna samordnat sina krav inför vårens förhandlingar om nya kollektivavtal. Detta efter att den vanliga samordningen mellan alla LO-förbund spruckit i höstas. Nu i veckan har även Musikerförbundet anslutit sig till 6Fs samordning. På sin hemsida skriver Musikerförbundet att förbunden har en samsyn på såväl det löneutrymme som finns som på de orättvisor som präglar arbetsmarknaden.
– När LO:s samordning av avtalsrörelsen 2016 inte kunde genomföras blev det nödvändigt för oss som liten organisation att hitta andra samarbetspartners. Vi är glada att kunna ansluta oss till samordningen inom 6F, säger Musikerförbundets ordförande Jan Granvik i en kommentar.

Vissa krav kända

Avtalsrörelsen drar i nästa vecka igång på allvar i byggsektorn då Byggnads växlar krav med arbetsgivarsidan gällande alla sina fem kollektivavtal. Det börjar på måndag med att Byggnads och Sveriges Byggindustrier byter krav beträffande byggavtalet. Byggnads krav kommer utgå från den gemensamma 6F-plattformen, där man alltså bland annat kräver 3,2 procent i löneökning på ett år. Ökat skydd för arbetstagarnas integritet och begränsning av osäkra anställningsformer är andra delar i plattformen.
Sveriges Byggindustrier har gått ut med att de kommer begära introduktionsanställningar, en i så fall ny anställningsform med lägre löner för framför allt nyanlända i Sverige. Arbetsgivarna har också varit tydliga med att de vill att prestationslön tas bort som huvudlöneform i byggavtalet samt att man vill ha löneökningar på under en procent på ett år. Men detaljerna visar sig på måndag.

Avtalen löper ut i mars och april

Under nästa vecka växlar sedan Byggnads, och respektive arbetsgivarorganisation, krav för ytterligare ett avtal om dagen. I tur och ordning blir det gällande teknikinstallationsavtalet vvs och kyl, plåtavtalet, glasmästeriavtalet respektive maskinentreprenörsavtalet.
Alla avtalen utom det sistnämnda, som gäller en månad längre, löper i sin nuvarande version ut den sista mars. Om parterna inte enats om nya avtal innan dess kan nuvarande avtal förlängas.
För att få hjälp med att komma överens kan parterna kalla in medlare från Medlingsinstitutet, om enighet inte nås kan de också varsla om stridsåtgärder.

FÖLJ BYGGNADSARBETARENS AVTALSBEVAKNING HÄR

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Musikerna med i 6F-samordningen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig