info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nervöst pussel med gammal kakelugn – nedriven i hundra bitar

Muraren Linus Lundqvist var nervös inför det svåra uppdraget. Att sätta upp en hundra år gammal kakelugn, nedplockad i hundra delar.
– Det var en lättnad när den var klar. Jag är jättenöjd och har fått mycket beröm, säger han.

Det var mycket som stod på spel för muraren Linus Lundqvist. Kakelugnen bestod av cirka hundra bitar. Foto: Privat

Muraren Linus Lundqvist på Tilanders bygg i Hjo fick en stor utmaning. En familj i Karlsborg ville ha uppfört en hundra år gammal kakelugn i sin matsal i ett sekelskifteshus i Karlsborg.

Familjen hade köpt kakelugnen på Blocket och Linus fick först se några suddiga bilder på delarna.

– Jag var skeptisk till en början. Var alla bitar med? Var den komplett? säger Linus.

Det var mycket som stod på spel. En vanlig, rund kakelugn kostar mellan 5 000 och 20 000 kronor. Den här gamla kakelugnen var en mer exklusiv modell med pelare och hyllor och troligtvis hade den stått på något slott eller herrgård. Alla delar tillsammans kostade cirka 100 000 kronor.

– Det är väldigt mycket pengar för kunden och arbetet var mer komplicerat än att mura en vanlig kakelugn.

Här halvvägs i arbetet med att mura upp den gamla kakelugnen. Om man tappar en bit går den inte att ersätta. Foto: Privat

Kakelugnsbitarna levererades i tio bananlådor, cirka hundra bitar. Linus började med att lägga ut alla kakelugnsbitar som ett pussel på golvet. Det var vissa delar som var trasiga och Linus fick limma och laga.

– Vi fick lägga någon dag på det. Bitarna är väldigt ömtåliga, så det gäller att ha på sig silkesvantarna.

Han började sedan att mäta upp delarna och göra den första ringen av kakelugnsbitar. Bottenringen är avgörande för hur resten av jobbet blir.

– Det är mycket tankeverksamhet. Det är tio bottenbitar som ska stämma med varandra och det är viktigt att allt blir rakt.

Linus ställde sedan upp ring för ring och murade med lera och tegel inuti varje ring. I det här fallet blev det 13 ringar.

– Det är väldigt viktigt att du använder kakelugnslera och inte cement. Leran klarar temperaturväxlingar, vilket är viktigt när kunden sedan eldar i kakelugnen.

Att mura upp en kakelugn kräver stort tålamod och noggrannhet. Linus murar ungefär två till tre kakelugnar per år. Han tycker att det är väldigt roligt, men också nervöst.

– Jag hanterar en hundra år gammal antikvitet som kunden har köpt för mycket pengar. Om du tappar en bit är det oersättligt.

Linus använder flera olika murslevar, som exempelvis tungslev. Foto: Privat
Stolthetsbarometer

Vad & var: ”Att sätta upp en 100 år gammal kakelugn i ett gammalt sekelskifteshus i Karlsborg.”

Utmaning: ”Utmaningen var att få hem alla delar och se om det är möjligt att sätta upp den. I det här fallet var det en exklusiv och dyr modell, vilket gjorde det mer komplicerat.”

Stolthetsbarometer: 10 av 10. ”Jag är jättenöjd och det här är mitt paradnummer. Jag visar den gärna för andra kunder. Kakelugnen används flitigt och jag fick högsta betyg av kunden”

Bästa tipset: ”Tålamod och vara försiktig. Det är inget jobb som man ger sig på utan att kunna det. Jag har lärt mig av äldre släktingar och varit hantlangare flera gånger innan jag gjorde själv.”

Katarina Connheim, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nervöst pussel med gammal kakelugn – nedriven i hundra bitar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig