info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Möte om rättsläget efter dödsolycka

Byggnads är kritiska till att inget åtal väckts efter dödsolyckan i Helsingborg där två personer omkom. Förbundet har nu kallat till ett möte med bland annat åklagare, polis och arbetsmiljöverket för att reda ut vad som gäller rättsligt.

– Frågetecknen runt olyckan är fortfarande betydligt fler än svaren, säger Byggnads arbetsmiljöombudsman Kjell Johansson.
Han tycker att ett stort antal fel ledde till olyckan och att flera personer borde ha stått åtalade. Vid arbetsolyckan dog två personer när ett 40 ton tungt betongvalv rasade.

Kammaråklagare Lotten Loberg som utredde frågan ansåg inte att det fanns grund för åtal mot någon. Ett beslut som Byggnads sedan begärde överprövning av. Överåklagare Björn Ericson kom till samma slutsats som Lotten Loberg och därmed tas inte ärendet upp igen.

Men Byggnads Kjell Johansson tycker att frågan är långt ifrån färdigutredd. Facket har därför tagit initiativ till ett möte i mars med bland andra Lotten Loberg, ansvarig polis och chefen för arbetsmiljöverket i Malmö. Förutom representanter för Byggnads deltar också förträdare för LO.
– Vi måste reda ut rättsläget. Om det inte går att åtala någon efter en olycka som den här, då kan lagstiftningen behöva ses över, säger Kjell Johansson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Möte om rättsläget efter dödsolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig