info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Miljoner i vite hotar Dragon Gate

Arbetsmiljöbrotten fortsätter på det kinesiska bygget Dragon Gate i Älvkarleby. Nu hotar viten på upp till 20 miljoner kronor.

– Nu har vi plomberat bygghissen ännu en gång, och det ligger ett vite på en miljon. Om de inte respekterar förseglingen den här gången har vi diskuterat att höja vitet till någonstans mellan 10 och 20 miljoner, säger arbetsmiljöinspektören Lars Nordström.

Bygget av ett kinesiskt centrum i Älvkarleby, vid E4:an, har pågått i snart två år. Hittills har byggföretaget Latep AB fått över tjugo allvarliga anmärkningar, både skriftliga och muntliga, av arbetsmiljöverket. Det senaste ärendet handlar om en bygghiss som har dömts ut. För tre veckor sedan förbjöds de att använda hissen som plomberades med arbetsmiljöverkets sigill.
Men sigillet togs bort och hissen användes trots förbudet.

– I fredags var vi där igen. Då hade arbetsledaren Erland Ågren låst hissen med ett hänglås och lovade att ingen skulle använda den. Men sedan har vi fått uppgifter om att hissen användes i helgen. Därför har vi höjt vitet till en miljon och dessutom plomberat hissen igen, säger Lars Nordström.
Samtidigt som arbetsmiljöverket besökte bygget igår, måndag, besiktigades hissen. Besiktningsmannen ville inte godkänna hissen eftersom det var för många brister i säkerheten.
Enligt Lars Nordström är det ovanligt att bygghissar plomberas. Under sina trettio år som inspektör har han bara varit med om det en enda gång tidigare. Och att plomberingen bryts upp är ytterst allvarligt.

– Det är en brottslig handling som man kan bli åtalad och dömd för och då hamnar man i brottsregistret.

Den som har fått stå till svars för de upprepade brotten är Dragon Gates VD Erland Ågren, som ägde hotellet innan Li Jinchungs företag Latep tog över det.
Han har hela tiden bett om ursäkt för misstagen och sagt att det handlar om kulturkrockar.

– Jag upplever Erland Ågren som en galjonsfigur, en målvakt. Han får stå och ta allt skäll av mig, men sedan är det någon annan som bestämmer egentligen. Dessutom har vi träffat Li Jinchungs son, och han talar svenska, så att det handlar om kulturkrock ger jag inte mycket för, säger Lars Nordström.
Erland Ågren har nu avsagt sig ansvaret som samordningsansvarig på bygget, ”eftersom de inte följer reglerna”.
Arbetstillståndet för de kinesiska byggnadsarbetarna gäller i två veckor till, men bygget lär pågå hela 2007. Arbetsmiljöverket undersöker nu möjligheterna att migrationsverket kan ställa krav på gästarbetarna.

– Vi känner oss vanmäktiga när vi utfärdar viten och plomberar en hiss, och byggföretaget varken respekterar svenska lagar eller att vi har en myndighet som ska verka för god arbetsmiljö. Men det är ju inte första gången vi träffar på ett oseriöst företag. Det är möjligt att de låter Latep AB gå i konkurs.

Nu avvaktar arbetsmiljöverket den senaste plomberingen. Samtidigt ska alla Lateps arbetsmiljöbrott sammanställas och skickas vidare till åklagare, för eventuellt åtal.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Miljoner i vite hotar Dragon Gate

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig