info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Miljoner fördes över till annat bolag – strax innan konkursen

Mångmiljonbelopp fördes över till andra bolag i koncernen, strax innan konkursen. Nu kräver konkursförvaltaren tillbaka pengarna.

Som Byggnadsarbetaren skrivit tidigare gick Byggtema, Örebros största privata byggbolag, med 150 anställda, i konkurs i våras.

Över 400 fordringsägare har krav på företaget och leverantörerna vill ha totalt 125 miljoner kronor.

Kravet från de anställda ligger på drygt 20 miljoner kronor. Av dem omfattas 15,6 miljoner av lönegarantin. 4,8 miljoner är en kvarstående oprioriterad lönefordran.

Nu visar det sig att utbetalningar värda miljontals kronor gått till två av Byggtema i Örebros syskonbolag, samt till ägaren själv, tätt innan konkursen. Pengar som konkursförvaltaren nu kräver tillbaka.
– Men det går inte att avgöra om det handlar om lagbrott, säger Annina H Persson, konkursspecialist, till tidningen Nerikes Allehanda (NA) som var först med att rapportera om transaktionerna.

Tidningen listar de miljonöverföringar som gjorts:
* Tre miljoner betalades ut till ägaren själv, bara några månader innan konkursen.
* 3,2 miljoner utbetalades till två syskonbolag, någon vecka innan konkursen. Ägaren sitter i styrelsen för båda bolagen.
* Ytterligare en betalning på fem miljoner kronor ska ha gått till ägaren själv.
* Fem miljoner kronor har förts över till ett tredje syskonbolag, Byggtema Fastigheter i Örebro, som kontrolleras av ägaren, enligt uppgifter från Allabolag.se.

– Jag kan säga att vi har framfört anspråket och så får vi se om de tycker att vi har fel, säger konkursförvaltaren Magnus Nedstrand till Nerikes Allehanda.

För att säkra pengarna till fordringsägarna, kan han komma att lämna över ärendet till domstol.
Han beräknar att cirka 13 miljoner kronor hittills kunnat har kunnat räddas sedan konkursen. Hans  förhoppning är att slutsumman hamnar på 50 miljoner. Därefter fördelas utdelningen till fordringsägarna, efter en viss procentsats.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Miljoner fördes över till annat bolag – strax innan konkursen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig