info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Miljonböter till Kinabygge

Företaget Latep vid det kinesiska bygget Dragon Gate i Älvkarleby ska betala 1,1 miljoner kronor i vite. Det är definitivt avgjort efter att regeringsrätten beslutat att inte ta upp företagets överklagan. Företaget bröt mot arbetsmiljöregler när de arbetade med en bygghiss, som var förbjuden att använda.

Vitena beror på flera felaktigheter med en bygghiss. Den var inte godkänd, ansågs farlig att använda och därför lade Arbetsmiljöverket förbud mot att använda den och hissen plomberades. Men denna plombering bröts och hissen användes i alla fall.
Då krävde Arbetsmiljöverket att Latep skulle betala viten på 1,1 miljoner kronor för att företaget brutit mot reglerna. För att Latep skulle tvingas betala måste länsrätten besluta om kravet. Länsrätten ansåg att vitet var skäligt och utdömde böterna.
Men Latep överklagade och hävdade att man själv inte var arbetsgivare, utan att ett annat bolag var det. Företaget överklagade först till kammarrätten, som inte tog upp frågan och därefter till regeringsrätten, som inte heller gör det.
– Det betyder att Latep är arbetsgivare och ska betala precis som länsrätten sa från början, säger arbetsmiljöinspektör Lars Nordström.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Miljonböter till Kinabygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig