info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Miljöåklagare kräver egen kammare

Landets miljöåklagare kräver en nationell miljöåklagarkammare. I dag får miljöåklagare ofta ägna stor del av sitt arbete åt andra typer av brottsmål.

Miljöåklagare Christer Jarlås säger i dag till Ekot, Sveriges Radio, att det på landets åklagarkammare är väldigt populärt att ha miljöåklagare, men att det inte är lika populärt att låta de arbeta med miljö- och arbetsmiljöfall.

I ett gemensamt yttrande har landets miljöåklagare gått ut och krävt en nationell miljöåklagarkammare. Syftet är att freda miljöåklagaryrket. I dag får miljöåklagare ofta arbeta med andra typer av ärenden än just miljö- och arbetsmiljöärenden.

Kravet får även stöd från överåklagare Sven-Erik Alhem. Han menar att om en nationell miljöåklagarkammare inrättades skulle alla arbetsmiljö- och miljömål bli omhändertagna. I dag går ofta andra mål före.

Christer Jarlås tror att en av anledningarna till att miljöåklagare måste syssla med andra typer av brottsmål har att göra med att straffen för miljöbrott är för låga. Den dömde döms oftast till böter.

– Jag tror inte att chefsåklagarna hade kunnat göra på det sätt som de gjort om det varit vanligt med långa fängelsestraff och häktade personer för miljöbrott, säger Christer Jarlås till Ekot.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Miljöåklagare kräver egen kammare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig