info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Midroc anlitar polsk UE efter lönekonflikt

Midroc följer nu i NCC:s spår och anlitar polsk arbetskraft på byggen där ackordsförhandlingar strandat. Flera av Midrocs egna anställda har sagt upp sig.

Efter månader utan ackordsuppgörelse har nu flera Midroc-anställda sagt upp sig från flera byggen i södra Sverige. Förhandlingar har strandat i Växjö, Malmö och Helsingborg och på en arbetsplats i Höganäs väntar central förhandling den 20 juni.
Enligt Torbjörn Johansson, ombudsman på Byggnads, har de segslitna ackordsförhandlingarna lett till att många av de anställda säger upp sig.

På en arbetsplats har Midroc anlitat polsk arbetskraft, precis som NCC gjort på kraftvärmeverket i Jönköping när företaget inte fick igenom sitt bud i ackordsförhandlingen.
– I Jönköping dumpar NCC lönerna med hjälp av avtalet. Det är rent ut sagt för jävligt, säger Torbjörn Johansson.
– När det gäller Midroc vet vi inte ännu om det företag de anlitar har kollektivavtal eller ej.

Byggnads anser att det strider mot avtalet att först förhandla om ackord för ett jobb för att sedan undanta hela eller delar av jobbet och anlita underentreprenör. En sådan tvist, som gäller en Wäst-Bygg arbetsplats, är på väg till arbetsdomstolen, AD, för avgörande inom kort. Domen i AD kommer att bli avgörande för hur Byggnads kommer att agera i fortsättningen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Midroc anlitar polsk UE efter lönekonflikt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig