info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Medlemsras i Byggnads

Byggnads tappade 2 744 medlemmar under första kvartalet i år. - Det är rena katastrofen, säger Thomas Gustavsson, andre ordförande, och konstaterar att förbundet nu måste ställa om verksamheten.

De yngsta och de äldsta byggnadsarbetarna lämnar facket. Det visar medlemsutvecklingen i Byggnads under första kvartalet i år.
Förbundet hade totalt 96 495 yrkesverksamma medlemmar den 31 mars i år. Det är 2 744 färre än vid årsskiftet, trots att det är högkonjunktur och antalet sysselsatta i branschen ökar.
– Det är naturligtvis rena katastrofen, särskilt när antalet medlemmar i a-kassan minskade med 4 200 under samma period, säger Byggnads andre ordförande Thomas Gustavsson.

Han förklarar den negativa medlemsutvecklingen med de höjda avgifterna, framför allt den särskilda finansieringsavgiften till a-kassan på 250 kronor som riksdagen införde vid årsskiftet.
Enligt Byggnads statistik har antalet yrkesverksamma medlemmar som är yngre än 20 år, minskat med mer än 20 procent under första kvartalet. I åldersgrupperna mellan 20 och 55 är tappet mindre, under två procent, medan över fem procent av de äldre medlemmarna, över 55 år, har lämnat förbundet.

– Vi måste ställa om organisationen helt och satsa mer på medlemskapets värde och på arbetsplatsaktiviteter, säger Thomas Gustavsson.
– Och när det gäller de unga medlemmarna så måste vi bli ännu bättre på att informera på byggutbildningen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Medlemsras i Byggnads

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig