info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Medlemmar lämnar a-kassa och fack

Från årsskiftet till sista juli minskade medlemsantalet i Byggnads a-kassa med cirka 8000 medlemmar. Samtidigt förlorade Byggnads cirka 6500 fackmedlemmar.

I dag har nya siffror om medlemsflykten från fack och a-kassa publicerats. Enligt Arbetslöshetskassornas samorganisation (SO) har medlemsantalet i a-kassorna minskat med 321000 sedan den 31 mars 2006. Byggnads a-kassa minskade under samma tid med 8000 medlemmar, huvudsakligen under månaderna från årsskiftet och framåt.

LO-tidningen redovisar samtidigt att LO:s medlemsförbund förlorat cirka 80000 medlemmar sedan årsskiftet. Cirka 6500 har lämnat Byggnads under den redovisade perioden, de flesta efter det att Byggnads höjt medlemsavgiften den 1 maj i år.
De a-kassor på LO-området som förlorat högst andel medlemmar är handelns och de hotell- och restauranganställdas a-kassor. Där är medlemsminskningen upp mot eller över 20 procent. Byggnads a-kassa har minskat med knappt åtta procent.

Också utvecklingen av medlemsstatistiken i fackförbunden visar att det främst är de med lägst löner som valt att gå ur. Hotell- och restaurangfacket har till exempel tappat tolv procent av medlemsantalet medan Byggnads förlorat fem procent.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Medlemmar lämnar a-kassa och fack

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig