info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Medlarsamtal åter igång

Byggnads strejk har nu pågått i fyra dagar. Sedan torsdagen pågår åter medlarnas samtal med parterna. Byggnads räknar med att man kommer ses även i helgen.

I tisdags gick 1 650 byggnadsarbetare ut i strejk för att Byggnads och Sveriges Byggindustrier inte lyckats enas om ett nytt byggavtal. På tisdag utökas strejken om inte konflikten är löst innan dess.
Igår och i dag, på torsdagen och fredagen, har medlarna från Medlingsinstitutet träffat Byggnads och Sveriges Byggindustrier.
Samtalen väntas fortsätta i helgen.
– Vi kommer med all sannolikhet träffa medlarna i morgon, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm på fredagseftermiddagen.

”Jätteattacker på våra lönesystem”

Johan Lindholm säger att man nu börjat diskutera viktiga frågor så som ordning och reda. Under dagarna innan strejken sa Byggnads nej till två medlarbud om hur det nya avtalet skulle se ut. Det första budet innehöll bland annat förslag om en styrgrupp för integration, mångfald, jämställdhet och arbetsmiljö.
– Nu säger Byggnads nej till en låglönesatsning, en förbättrad jämställdhet, integration och en förbättrad arbetsmiljö. De säger även nej till en utökad möjlighet att delegera mandat till de fackliga förtroendemännen, sa Mats Åkerlind efter att Byggnads avvisat budet.
Johan Lindholm har en annan bild av dess innebörd.
– Det var stora ingrepp på arbetstiden, det var stora ingrepp på vårt inflytande och våra förtroendevalda. Och det var jätteattacker på våra löner och lönesystem, säger han.
Byggnads reagerade mot att den centrala förhandlingsnivån var borttagen för de situationer då man inte kan enas lokalt om prestationslönen.

Accepterar industrins lönenivå

Därefter sa Byggnads nej också till ett bud som var tomt, alltså inte ändrade avtalet på något mer sätt än att det innebar en lönökning i nivå med industrins. Sveriges Byggindustrier har menat att facket därmed visat att det man är intresserad av är att spräcka industrins roll som lönenormerande.
Svenskt Näringsliv och LO gick den fjärde april ut gemensamt och rekommenderade de förbund som förhandlar om nya avtal att hålla sig till just industrins och handelns löneökningsnivåer. Det innebär 2,2 procent eller 590 kronor. Byggnads krav har legat på 3,2 procent. Den fjärde april ville Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin inte svara ja eller nej på om Byggnads skulle acceptera industrins nivå. Nu säger Johan Lindholm att man gör det.
Att Byggnads inte godtog det bud som bara innehöll ett sådant lönepåslag förklarar Johan Lindholm med att det inte fanns några satsningar på andra områden i förslaget.
– Vi blev väldigt besvikna, vi tycker att vi ska ju förbättra där ute, säger han.

Förhandlingar om fler avtal

Under nästa vecka riskerar alltså strejken att utvidgas, dessutom kan ett lockoutvarsel från arbetsgivarna träda i kraft på fredagen.
Parallellt med strejken pågår fortsatta förhandlingar gällande Byggnads övriga kollektivavtal. Det gäller teknikinstallationsavtalet vvs och kyl, plåt- och ventilationavtalet, glasmästeriavtalet och entreprenadmaskinavtalet. Roger Johansson, chef för Bygnads avtalsenhet, sa på torsdagen till Byggnadsarbetaren att både glas- och plåtavtalet närmar sig mållinjen. Gällande teknikinstallationsavtalet vvs och kyl ska parterna ses på måndag och längre fram i nästa vecka fortsätter förhandlingarna om entreprenadmaskinavtalet.


Läs mer
BI kontrar på Byggnads strejk
Så låste sig förhandlingarna
”Det är viktigt att vi tar kampen”
2,2% inte hugget i sten

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Medlarsamtal åter igång

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig