info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”ME vill inte förhandla”

Byggnads anser att Maskinentreprenörerna (ME) visat ovilja att förhandla. Det medförde att förhandlingarna om nytt maskinavtal strandade den 4 oktober. Nu väntar medling.

På torsdagen utsåg Medlingsinstitutet medlare i avtalsförhandlingarna om ett nytt maskinavtal för 4000 maskinförare. Medlingen är ett resultat av att förhandlingar mellan Byggnads och ME strandade den 4 oktober.
– De vill inte förhandla, det är orsaken, säger Willy Hulthén, en av Byggnads förhandlare.

Björn Liljedorff, förhandlingschef på ME, säger att parterna hade förhandlat färdigt om pengar inom ramen för ett treårsavtal som motsvarar avtalen som blev klara i våras.
– Sedan var det Byggnads tre yrkanden om en klämdagslösning, höjd semesterersättning och häng på lagackorden för de förare som är uthyrda till byggarbetsplatser. Vi hade inga yrkanden som motsvarar det och därför hade vi inte mer att tala om, säger han.

Byggnads anser att avskaffandet av granskningssystemet motsvarar en sänkt kostnad för arbetsgivarna som motiverar att de tre yrkandena skrivs in i ett nytt avtal.
– Vi vill ha betalt för granskningen, precis som vi fått på andra avtalsområden, säger Willy Hulthén.
På måndag, den 15 oktober, träffar parterna medlarna. Björn Liljedorff är medveten om att medlingen kan komma att leda till att ME måste acceptera delar av Byggnads yrkanden. Men han stänger dörren för att maskinförare skulle få samma lön som de bygglag de kör åt.
– Vi vill inte ha ackord, säger han.

Maskinavtalet löpte ut den sista september. Strandningen av förhandlingarna har ännu inte medfört några varsel om stridsåtgärder.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”ME vill inte förhandla”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig