info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

May-Britt Björk, mamma till Joacim:

May-Britt Björk fick aldrig veta att det var en rättegång i hovrätten om hennes sons död. I efterhand fick hon veta att alla frikänts. "Jag förstår inte hur samhället kan låta det hända", säger hon.

Hon drabbades av det värsta som kan hända. Hennes enda barn, sonen Joacim Björk, 22 år, dog i den svåra rasolyckan i Helsingborg. Han fick order att lossa stag till ett väggelement, men dödades omedelbart när väggen rasade. Det visade sig att elementet helt saknade förankring. Han hade inte en chans.

Olyckan fick ett rättsligt efterspel. Först i tingsrätten där samtliga åtalade; såväl ansvariga personer som bolag, frikändes. May-Britt Björk och hennes familj satt med alla rättegångsdagar.
– Det var skitjobbigt men viktigt för att få ett sammanhang, få veta hur det kunde hända. Jag ville veta hur fan de kan få ta livet av min son. Det känner jag att de gjort, säger hon.

Det som slog henne mest var att det begåtts så många fel och misstag. Från konstruktionsskedet tills väggelementet kom ut och hanterades på bygget.
– Att ha hört om allt som gått fel och att ändå ingen döms, det gör sorgen svårare. Jag var helt säker på fällande dom, åtminstone mot Strängbetong som tillverkade elementen och som var ansvarig på arbetsplatsen. Det var till dem Jocke var utlånad, säger hon.
May-Britt Björk säger att hon kände en total maktlöshet, men hoppades att hovrätten dit ärendet överklagades, skulle utkräva ett ansvar för olyckan.

Men rättegången hölls utan att hon och hennes familj fick veta någonting. Beskedet kom som en chock en vanlig förmiddag när hon satt vid sin dator.
– Någon hade lagt ut på Facebook att de gick fria igen.

Hon måste läsa texten flera gånger för att fatta att rättegången redan varit.
– Det var ju självklart att jag skulle varit där och jag var övertygad om att rätten skulle kalla oss. I efterhand fick jag veta att ingen var skyldig att göra det, men även om det inte står i någon paragraf måste vi väl ändå få veta? Jag är ju hans mamma.

Joacim arbetade som snickare och var mitt uppe i livet när han dog. Han lämnade efter sig en sambo och en fyra och en halv månad gammal son. Familjen hade precis köpt hus i Hyllinge, bara en liten bit bort från hans föräldrar. Minnena och saknaden finns där ständigt.
– Jag tänker på Joacim 200 gånger per dag. Hans minne finns överallt, säger May-Britt Björk.
Efter rättegången skickade Byggnadsarbetaren domen till henne.
– Men jag har inte orkat öppna den. Fast jag har försökt två gånger, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: May-Britt Björk, mamma till Joacim:

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig