info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Maskinliga tagen på bar gärning – avslöjades vid omlastning

Fyra män hyrde arbetsmaskiner för miljoner. När de skulle lasta maskinerna för att föra dem utomlands blev de upptäckta. Nu är de åtalade för grovt bedrägeri.

Här en bild från ett vittne som togs innan polisen kom på platsen. Ligan håller här på att lasta på maskinerna på en långtradare. Foto: Från polisens förundersökning

Tre olika maskinuthyrare i Skåne råkade ut för bedragarna i början av förra året. Ligan hyrde vid tre olika tillfällen totalt sex olika arbetsmaskiner, typ mindre grävmaskiner. De sista maskinerna levererades till en adress i Kävlinge. Vad ingen visste då var att de fyra männen till den dagen även beställt två lastbilar från Rumänien till samma plats. Tanken var att lasta arbetsmaskinerna och fly utomlands.

Här en bild från en tradare där det stod tre maskiner. Bland annat en Doosan DX55W.

Men en person som såg när maskinerna lastades fattade misstankar och ringde polisen. Patrullen som åkte ut mötte en av lastbilarna som hunnit iväg. Väl framme vid den andra togs männen på bar gärning.

Vid en inspektion såg man snabbt att chassinummer och andra märkningar hade slipats bort från de arbetsmaskiner som männen hyrt. I det följande polisarbetet hittade man även betalningar för transporten ner till Rumänien.

Här en maskin där tjuvarna tagit bort plattan med med serienummer.

Maskinerna som beställts var bland annat en Doosan DX55W med tillhörande maskintillbehör som skopor. Dessutom en CAT906M, även den med maskintillbehör, samt en grävare av märket Kubota.

Och nu har alltså en åklagare vid tingsrätten i Lund åtalat de fyra personerna för grovt bedrägeri. Enligt åklagaren har männen planerat stölden redan från början och aldrig haft för avsikt att lämna tillbaka dem i tid och betala någon hyra.

Här en grävare av märket Doosan på en trailer som just skulle lämna landet när polisen slog till.

Samtliga maskiner har kommit tillrätta och lämnats tillbaka till uthyrarna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Maskinliga tagen på bar gärning – avslöjades vid omlastning