info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Maskinägare varnar för teleskoplastare

Det går att förändra tyngdpunkten på den modell av Manitous teleskoplastare som välte i Umeå i mitten av december, trots att överlastskyddet utlösts. Olyckan kan nu leda till att arbetsmiljöverket varnar för risken med just den maskintypen.

Teleskoplastaren Manitou kan fås att välta även om överlastskyddet inte är urkopplat, till och med då stödbenen är utfällda. Det visar tester som maskinägaren Lars Wixner och arbetsmiljöinspektör Sture Hansson gjort med den maskintyp som välte i Umeå i mitten av december. En byggnadsarbetare skadades svårt vid olyckan.
Vid en rekonstruktion av olyckan fällde de bommen med en last högt upphissad på maskintypens långa arm. När överlastskyddet slog ifrån och stoppade fortsatt bomrörelse, kunde de ändå fälla, eller tilta, den långa armen så att tyngdpunkten förändrades tillräckligt för att få maskinen att välta.

Lars Wixner har själv informerat andra maskinägare i Västerbotten om egenheten med just den här maskintypen. Han vill dessutom bestämt dementera uppgiften i Byggnadsarbetaren (2006-12-27) om att överlastskyddet var urkopplat på olycksmaskinen.
Hos generalagenten, EMS, vill man inte kommentera olyckan innan utredningen är klar. Teknikern Tomas Johansson säger ändå att maskinens överlastskydd följer de EU-regler som gäller i Sverige.

Sture Hansson, på arbetsmiljöverket, säger att utredningen kan komma att leda till ett marknadskontrollärende. Det betyder att han vill få maskinens säkerhet kontrollerad mot regleverket.
Han har inte sett något bildbevis för att överlastskyddet skulle ha varit urkopplat på olycksmaskinen och han bekräftar resultatet av rekonstruktionen av olyckan.
– Även om maskinen klarar reglerna och inte behöver ändras av det skälet så är det viktigt att det blir känt att det här kan inträffa. Det finns andra fabrikat där man kan fälla den långa armen. Men på dem går inte det när överlastskyddet utlösts, säger Sture Hansson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Maskinägare varnar för teleskoplastare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig