info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Manpower oroas av utländsk konkurrens

EG-domstolens dom i Laval-målet kan föra omfattande förändringar med sig för den svenska arbetsmarknaden. Manpower Sverige befarar nu att det kommer bli svårare att få utländska företag att följa svenska kollektivavtal.

Efter att EG-domstolen underkänt Byggnads stridsåtgärder mot det tjeckiska byggföretaget Laval växer oron inte bara i byggkretsar. Lars Forseth, vd för Manpower Sverige, befarar att det kan bli ökad konkurrens från billiga utländska bemanningsföretag.
– Om man antar att fler utländska företag kommer använda Laval-målet som förevändning att bryta mot svenska kollektivavtal kommer mer utländsk arbetskraft att verka i Sverige till betydligt lägre priser. Om då enbart svenska företag följer kollektivavtalen så får vi en snedvriden konkurrenssituation på arbetsmarknaden, säger han.
Han tror att en effekt av domen kan bli att utländska bemanningsföretag kan gå in på den svenska marknaden och erbjuda mycket låga priser till följd av lågavlönad arbetskraft.

Manpower Sverige har omkring 12 000 anställda, omsätter cirka 4,6 miljarder kronor och finns på 57 orter i landet. Enligt Lars Forseth finns det all risk att vara orolig över hur stort genomslag Laval-domen kommer få på sikt. Och det handlar inte bara om byggbranschen utan hela arbetsmarknaden.
– Den stora frågan nu är om det blir några märkbara effekter av domen och i så fall när de kommer. Själv tror jag inte det kommer att hända något i år och förhoppningsvis blir det inget genomslag alls, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Manpower oroas av utländsk konkurrens

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig