info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Målarna skjuter på samgående

Målarnas förbundsstyrelse beslutade på onsdagen att skjuta på samgående ned Byggnads. - Vi vill fortsätta utreda samgående med sikte på 2011 eller senare, säger Lars-Åke Lundin, Målarnas ordförande.

Målarnas fackförbund hinner inte förankra ett beslut om samgående med Byggnads i tid för att genomföra sammanslagningen 2009. Det är framför allt medlemsavgiften i ett nytt förbund som behöver utredas ytterligare. I dag har målare betydligt lägre fackavgift än byggnadsarbetare.
Beslutet på Målarnas förbundsstyrelse på onsdagen, den 10 oktober, föregicks av ett rådgivande möte i Målarfacket. På det mötet stod det klart att en majoritet i förbundet ansåg att det är för tidigt att slå samman förbunden 2009.

Styrelsen beslutade därför att föreslå fortsatt utredning av samgående samtidigt som Målarna själva utreder hur man ska effektivisera och spara innan en framtida sammanslagning.
Lars-Åke Lundin tror att man i det besparingsarbetet kommer att fundera på olika former av samarbete med Byggnads. Han nämner som exempel möjligheten av att köpa in sig i Byggnads system för medlemsredovisning.
På sikt tror Lars-Åke Lundin ändå på en sammanslagning av förbunden.
– Målare och byggnadsarbetare behöver varandra idag, men ännu mer i framtiden, säger han.

Byggnads ordförande, Hans Tilly, är besviken över beslutet.
– Det är ju synd, vår inriktning var att vi skulle klara det till 1 januari 2009, säger han.
Beskedet får till följd att Byggnads för tillfället lägger arbetet på is och koncentrerar sig på omställningsarbetet i det egna förbundet. Men Hans Tilly stänger inte dörren för samarbete på olika områden med sikte på en framtida sammanslagning.
– Det är vit flagg, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Målarna skjuter på samgående

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig