info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lönerna betalda till kinesiska arbetare

Byggnads och Fanerdun är nu eniga. 132 av 133 kinesiska arbetare har fått sina löner, enligt uppgifter till facket. Samtidigt söker Fanerdun om att få ta in 300 kinesiska arbetare från ett nytt byggbolag. Byggnads vill att de ska bli medlemmar i facket.

Byggnads och Fanerdun enades under onsdagens förhandlingar i Kalmar.
– Så långt vi har fått fram har 132 av 133 kinesiska arbetare nu fått ut sina löner. Vi har synat bankavierna, säger Morgan Nyberg, ordförande för Byggnads i Kalmar.
Byggnads menar att Fanerdun har skött sina åtaganden som beställare, genom att betala ut pengar till byggbolaget Xinxing. Det är i nästa led det blivit problem. Men nu ska pengarna slutligen ha nått arbetarna.
I ett fall har en byggnadsarbetare fortfarande inte fått ut sin lön. Han tillhör en underentreprenör till Xinxing, ett stålbolag. Fanerdun har lovat att han ska få ut sina pengar, cirka 90 000 kronor.

Att även han får rätt lön är förutsättningen för att Byggnads ska förhandla om och skriva under ett nytt kollektivavtal, för en ny grupp byggnadsarbetare som kommer från Kina. Fanerdun ansöker om att få ta in 300 byggnadsarbetare och ett nytt byggbolag, Huzheng, ska ersätta Xinxing vid mässhallsbygget. Xinxing tvingas bort efter alla problem.  
Tanken är att de kinesiska arbetarna ska börja komma i månadsskiftet mars/april.
– Vi har ställt ett önskemål om att arbetarna ska bli medlemmar i Byggnads, säger Morgan Nyberg.
Med fackanslutna medlemmar får Byggnads en större möjlighet att kontrollera att arbetarnas rättigheter följs. 

Förhandlingen, där bland annat också Fanerduns koncernchef Jinxing Luo och Byggnads förhandlingsombudsman Willy Hulthén deltog, behandlade också fackets skadeståndsanspråk. Byggnads har begärt 275 000 i ersättning för att Xinxing har brutit mot kollektivavtalet i och med att arbetarna under flera månader inte fått någon lön. Dessa pengar kommer facket att få, liksom 25 000 kronor i straffavgift för felaktigt övertidsarbete. Byggnads har måst backa från tidigare kravet på två miljoner kronor i straffavgift för övertidsarbetare som stred arbetstidslagen. Där står ord mot ord i dag vad gäller omfattningen och därför begärs nu en lägre summa.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lönerna betalda till kinesiska arbetare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig