info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Löneökningar på under en procent

Byggarbetsgivarna vill ha löneökningar på under en procent per år. Det framgår av en debattartikel publicerad i Dagens Nyheter under onsdagen.

På onsdagen gjorde först industrifacken ett utspel på Dagens Nyheters debattsida, DN Debatt, där man slog fast att industriavtalens löneökningar måste ligga klart under en procent per år. De hänvisar till att konkurrenskraften behöver förbättras och menar att det kräver en lång period av återhållsamma löneökningar.
Tidigare har facken inom industrin gått ut med krav på löneökningar på 2,8 procent under nästa år. I en replik på onsdagens debattartikel beskriver de Sverige som ett av världens mest konkurrenskraftiga länder.

Byggarbetsgivare hakar på

Byggarbetsgivarna hakade under onsdagen på industriarbetsgivarnas krav. I en artikel som också publicerades på DN Debatt skriver man att man stöttar industriarbetsgivarnas krav på att avtalet måste slutas på under en procent. Vidare slår man fast att industrins löneökning kommer betraktas som norm även för byggindustrin, man är alltså inte beredd att gå över den nivån. Artikeln är undertecknad av förhandlingscheferna på Sveriges Byggindustrier, Maskinentreprenörerna, Måleriföretagen i Sverige, Elektriska installatörsorganisationen, Glasbranschföreningen, VVS Företagen och Plåtslageriernas Riksförbund.

Oklart om märket

Traditionellt har industrins löneuppgörelser fått sätta nivån, märket, även för löneökningar i andra sektorer. I den här avtalsrörelsen är det dock mindre självklart i och med att den så kallade LO-samordningen spruckit. Det innebär att LO-förbunden inte presenterat gemensamma krav som grund för avtalsrörelsen och att förbunden agerar mer självständigt än vanligt.

FÖLJ VÅR BEVAKNING AV AVTALSRÖRELSEN HÄR.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Löneökningar på under en procent

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig