info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lönekonflikt på sjukhusbygge i Borås

Löneförhandlingen mellan Byggnads och Rimec, om polska byggnadsarbetares löner på sjukhusbygget i Borås, slutade i oenighet i förra veckan. Nu överväger Byggnads att lämna in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen.

För ungefär ett år sedan startade byggandet av det nya Tehuset, som är en stor vårdbyggnad på 20 000 kvadratmeter, på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. NCC är huvudentreprenör och har i sin tur tagit in Rimec, som är ett irländsk bemanningsföretag. Rimec, som är med i arbetsgivarorganisationen Almega, anlitar i sin tur polska byggnadsarbetare. Enligt ombudsman Torbjörn Hagelin på Byggnads tjänar de polska byggnadsarbetarna cirka 100 kronor i timmen. De får inte heller traktamente, helglön eller arbetstidsförkortning.
– Om det var NCC-gubbar så skulle de ha tjänat 163 kronor i timmen. Det handlar om lönedumpning, säger Torbjörn Hagelin.

Vid förhandlingen i förra veckan om lönerna för de polska byggnadsarbetarna träffades inte någon överenskommelse. Byggnads överväger nu att lämna in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen Byggnads driver flera fall mot Rimec, främst kollektivavtalsbrott. Byggnads har också lämnat in en stämningsansökan om kränkning av föreningsrätten till Arbetsdomstolen. Ärendet handlar om en polsk byggnadsarbetare vid Citytunneln som fick sparken när han gick med i facket.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lönekonflikt på sjukhusbygge i Borås

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig