info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lönedumpad fick rätt i Arbetsdomstolen

Linas Milkevicius fick 3 500 kronor i lön för fyra månaders byggnadsarbete. Nu har han fått rätt till närmare 80 000 kronor i skadestånd i Arbetsdomstolen. Men det är fortfarande osäkert om pengarna når honom.

För två år sedan kom 33-årige Linas Milkevicius till uppländska Tierp för att renovera den gamla biografen, och tjäna ihop pengar. Företaget Baldak Bygg lovade en månadslön på 10 000 kronor netto. Linas Milkevicius målade, skrapade fönster, utförde takarbete, renoverade toaletter och putsade den gamla biografen från september till december 2006 i hopp om att få den redan låga lönen. I stället fick han sammanlagt 3 500 kronor. Hans hem under den här tiden var detsamma som arbetsplatsen, den gamla biografen.

När julen närmade sig åkte hans kompisar till ett nytt bygge i Stockholm, men Linas Milkevicius stannade kvar i väntan på pengar. Som aldrig kom. Han blev utkörd från ”bostaden” av fastighetsägaren. Då sov han i ett garage på tomten. Till slut vände han sig till Byggnads avdelning i Uppland. Lokala förhandlingar inleddes, men Baldak Bygg infann sig aldrig. Och fastighetsägaren ReTaS fastigheter skyllde allt på byggbolaget, som de menade var en entreprenör de betalat för att utföra jobbet.

Ärendet gick så småningom till Arbetsdomstol. Och nu har alltså dom kommit, som ger Linas Milkevicius rätt till skadestånd för utebliven lön på 55 600 kronor, 6 672 kronor i utebliven semestersättning och ett allmänt skadestånd på 20 000 kronor. Dessutom ska företaget betala skadestånd till Byggnads.

Men den första april i år gick Baldak Bygg i konkurs. Då kan staten träda in och betala ut lönegaranti för den som inte fått sin lön utebald. Men för att omfattas av den krävs att man ansökt om arbetsgivarens konkurs i tingsrätt senast tre månder efter den uteblivna lönen. Och för Linas Milkevicius dröjde något längre innan han vände sig till Byggnads avdelning i Uppland. 

– Det var antagligen inget han kände till. Nu befarar jag att lönefodran var för gammal, säger Sven Erfors, advokat och Linas Milkevicius och Byggnads juridiska ombud i Arbetsdomstolen.

De 6 672 kronorna för semesterersättning är i dagsläget det enda Linas Milkevicius kan vara säker på att få. Det är konkursförvaltaren som fattar beslut om vem som omfattas av lönegaranti. Och det är Byggnads avdelning i Uppland som ska bevaka vad förvaltaren kommer fram till. Linas Milkevicius har återvänt till Litauen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lönedumpad fick rätt i Arbetsdomstolen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig