info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Löften om rätt löner

De kinesiska byggnadsarbetarna ska få rätt lön. Det lovar den svenske finanschefen i Fanerdun Group, Peter Fust. Det finns förslag om hur man kan lösa den uppkomna situationen.

Fanerdun ser allvarligt på uppgifterna om att kinesiska byggnadsarbetare lurats på lönen.
– Det kommer att göras en utredning i Kina om vad som hänt, om skillnaden i lön mellan den svenska överenskommelsen och vad de faktiskt fått ut, säger Peter Fust, som företräder Fanerdun.
Han säger att arbetarna sedan kommer att få mellanskillnaden utbetald.

Ett 30-tal kinesiska arbetare var i Kalmar under tre månader och arbetade med ett mässhallsbygge. Deras löner betalades ut i Kina. Men nu i efterhand har det visat sig att de bara fått en bråkdel av vad de skulle ha. Enligt uppgifter i SVT har de bara fått mellan 7 000 och 15 000 kronor, jämfört med de sammanlagt cirka 80 000 kronor som de skulle fått.
– Vi har hela tiden förutsatt att löneutbetalningarna skulle skötas på ett överenskommet sätt, säger Peter Fust, som för tillfället befinner sig på resa i Kina.

Efter avslöjandet hade Byggnads förhandlare Willy Hulthén och Peter Fust en kontakt och man konstaterade att frågan måste lösas. Annars får inte bygget dra igång igen. Om frågan inte blir löst hotar Byggnads med blockad. Den andre och tredje april träffas i Kalmar representanter för beställaren Fanderdun, Byggnads och byggentreprenören Xinxing, som var ansvarig för löneutbetalningen. Det är också med Xinxing som Byggnads skrivit avtal.

Enligt Peter Fust finns inför mötet ett förslag till en lösning som tagits upp med Byggnads. Det innebär dels att arbetarna ska få rätt ersättning och dels innebär det att man hittar ett bättre system för löneutbetalningar.
– Det viktigaste är att systemet är transparent, så att Byggnads kan gå in och kontrollera utbetalningarna, säger Peter Fust. Byggnads Willy Hulthén har efter upptäckten av de felaktiga lönerna sagt att nu måste pengarna sättas in på lönekonton i Sverige. Det var också fackets begäran från början, när de kinesiska arbetarna skulle börja arbeta i Sverige. Willy Hulthén har kontakt med Swedbank och diskuterar de praktiska frågorna.

Den första gruppen kinesiska arbetare reste hem från Kalmar för att fira det kinesiska nyåret. Nu är det tänkt att en ny grupp ska komma i månadsskiftet mars/april. Exakt när de kommer är dock osäkert.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Löften om rätt löner